Forskning: Huvudvärk kan inte kopplas till mobilanvändning

Huvudvärk kan inte kopplas till mängden mobilanvändning, rapporterar Tammerfors universitet. Bild: SPT/Catariina Salo

Ny forskning visar att man inte kan koppla huvudvärk till användandet av mobiltelefoner, rapporterar Tammerfors universitet.

Forskningen genomfördes under fyra år som en uppföljningsstudie. Över 24 000 personer från både Finland och Sverige deltog i undersökningen.

Nästan var tionde person uppgav under uppföljningen att de börjat känna av huvudvärk. De som använde telefonen mest klagade lite oftare på huvudvärk. Däremot kunde inget samband dras mellan huvudvärk och mobilanvändning när också andra faktorer som ålder, kön och hälsostatus beaktades.

– Resultaten visar att mobiltelefonen används mest av människor som också har hög benägenhet för att drabbas av huvudvärk. Det är också möjligt att en flitig användning av mobiltelefoner har att göra med en stressig livsstil, säger Anssi Auvinen, professor i epidemiologi vid Tammerfors universitet.

Resultatet är mer tillförlitligt än tidigare forskning som gjorts inom området. Tidigare forskning har gett motstridiga resultat.

I framtiden kommer förekomsten av sömnsvårigheter, nervsjukdomar och cancer i förhållande till mängden mobiltelefonanvändning undersökas.

Forskningen gjordes i samarbete med Karolinska institutet och forskningsinstitut och universitet i England, Holland och Danmark.

Mer läsning