Forsbyeleverna ser fram emot Stafettkarnevalen i Åbo

TAGGADE. Alexander Furu, Amanda Starck, Nellie Tallsten och Minea Nyström ser fram emot att åka till Åbo. Bild: Peik Henrichson

För de östnyländska skolorna innebär årets Stafettkarneval för ovanlighetens skull övernattning på främmande ort, vilket många elever ser fram emot. Vanligtvis har ju Stafettkarnevalen arrangerats på Olympiastadion i Helsingfors, eller i Alberga som i fjol, och då har eleverna rest hem till natten.

Förberedelserna är i full gång inför Stafettkarnevalen den 18 maj på Paavo Nurmis stadion i Åbo. Forsby skola i Lovisa tänker delta i så många grenar som möjligt.

– Stämningen är i topp, och vår enda utmaning är att hitta tillräckligt många pojkar för att få alla lag fulltaliga, säger Staffan Weckman som är klasslärare för årskurs 5-6A. Men träningarna är i full gång.

UPPVÄRMNING. Eleverna i Forsby har bra kondition för de rör sig mycket också på fritiden. Bild: Peik Henrichson

Forsby skola har klarat sig exceptionellt bra tidigare, vilket förstås är svårt att upprepa alla år, men eleverna har satt ribban högt också i år. Mest satsar Forsby på 600 m + 600 m + 400 m där skolan i fjol tog guld. Tidigare har skolan också klarat sig bra i gatustafetten.

– Orsaken till att Forsby har klarat sig så bra är kanske att många motionerar också på sin fritid, så de har bra kondition, berättar Minea Nyström från klass 6 A. Själv spelar jag badminton, men en del springer också eller tränar simning i Borgå simhall.

– Och när Forsby för ett år sen vann 600 + 600 + 400 så deltog också många fotbollsspelare som normalt tränar tre gånger i veckan och har bra kondition, berättar Alexander Furu som också går på klass 6A.

Växlingarna viktiga

Minea och Alexander håller just nu på att öva växlingarna för 5 x 80 meter tillsammans med lagkamraterna Amanda Starck och Nellie Tallsten. Växlingarna är speciellt viktiga på korta sträckor, så de drillas flera gånger under Staffan Weckmans uppsikt.

STOLT LÄRARE. Staffan Weckmans elever klarade sig exceptionellt bra i fjol. Bild: Peik Henrichson

I det här laget är alla mellan tolv och tretton år gamla, och med på själva tävlingen kommer också en femte lagkamrat, Oliver som just nu råkar vara på resa.

– Det ska bli roligt, för nu ska vi övernatta i en annan skola, säger Nellie. Vi har bara en gång tidigare övernattat på annan ort, och det var när tävlingarna hölls i Vasa för två år sen.

– Vår skola deltar i så många tävlingar att det inte blir så mycket tid för annat under resan, men lite kanske man hinna gå ut och shoppa till exempel, säger Amanda. Mest är vi nog tillsammans hela tiden.

VIKTIGA VÄXLINGAR. Forsbyeleverna vet att växlingarna kan vara avgörande, i synnerhet på de korta sträckorna. Bild: Peik Henrichson

För lärarna innebär övernattningen i Åbo ganska mycket extra arrangemang, men Staffan Weckman gläder sig åt att två föräldrar som inte varit med tidigare har lovat följa med till Åbo för att hjälpa till. Skolans lag färdas till Åbo med egen buss.

– Eleverna ser ju fram emot övernattningen kanske mer än vi äldre, men det underlättar mycket att vi nu blir fyra vuxna, säger Staffan Weckman.

Mer läsning