Forsblom kör igen Rinkeli

RINKELI 2016. Det var Kaj Forsblom Ab som körde den första Rinkelituren för tre år sedan. Bild: Kristoffer Åberg

Snart är det sommar och till Borgåsommaren hör den avgiftsfria sommarbussen Rinkeli för både Borgåbor och turister.

Oy Kaj Forsblom Ab kör Rinkelituren i Borgå i sommar. Två företagare gav sina anbud och valet har gjorts som ett tjänstemannabeslut.

– Vi hade inte hand om Rinkeli i fjol men är ju från tidigare bekanta med konceptet, säger verkställande direktör Henrik Forsblom. Det är en rolig sommartur som passar oss bra eftersom en del av våra turlinjer gör ett avbrott under sommaren.

Rinkelibussen börjar köra redan den 3 juni och fortsätter till och med den första september. Numera kör turen varje dag, också under veckosluten.

– Den enda pausen blir under midsommarhelgen, säger Forsblom. Midsommarveckans fredag. lördag och söndag kör Rinkeli inte, men alla andra dagar.

– Rinkeli kör med start från hållplatsen utanför stadshuset varje halvtimme, nonstop, med undantag för en halvtimme mitt på dagen då chauffören har lunchpaus. Rutten är densamma som förra sommaren.

Bussen som har plats för 16 passagerare är utrustad med GPS och man kan följa med hur den rör sig i staden via en applikation.

– Tanken är att man inte ska behöva hålla reda på någon tidtabell utan i stället kunna kolla på appen när Rinkeli närmar sig den egna hållplatsen, säger Forsblom.

Mer läsning