Försäljningen av elbilar fördubblades i fjol

ÖKAR. Allt fler finländska bilister väljer alternativa personbilar som drivs av el, gas eller hybridteknik. Bild:

Allt fler köper bilar som förlitar sig på alternativa drivmedel såsom el, gas eller hybridteknik. Det framgår av Traficoms senaste statistisk.

I december var de alternativa bilarnas andel av alla nyregistrerade personbilar hela 14,5 procent medan motsvarande andel under hela fjolåret var 9 procent, uppger Finsk energiindustri.

Försäljningen av elbilar fördubblades i fjol, men volymerna är fortfarande rätt blygsamma. Enligt Traficoms uppgifter såldes 1 897 elbilar i fjol i jämförelse med 776 elbilar föregående år. Av de importerade bilarna i fjol var hela 18 procent sådana som drivs av alternativa drivmedel.

– Det är realistiskt att förvänta sig en reduktion av trafikutsläppen. Statistiken visar att tillväxten av bilar som använder alternativa drivmedel sker snabbare än väntat, säger sakkunnige Tuukka Heikkilä på Finsk energiindustri i ett pressmeddelande.

En flaskhals i utvecklingen är bristen på laddnings- och tankstationer som kan erbjuda el eller gas, i synnerhet i norra Finland.

– De alternativa drivmedlen kompletterar varandra. Gas passar bra för den lätta och tunga trafiken medan elen lämpar sig väl i stads- och tätortstrafik. Vi behöver alla alternativ för att minska på utsläppen, säger vd Jukka Leskelä på Finsk energiindustri.

Mer läsning