Förnämliga upptåg med Kirby och kompani

MINISPEL: Vid sidan av huvudläget finns flera minispel att fördriva tiden med – en kul bonus som dessutom spär på hållbarheten. Bild:

Egentligen går det väl kanske ingen nöd på spel för yngre gamers där ute, om man ser till ren kvantitet. I synnerhet inte för de med lyxen att äga flera plattformar. Men det är förstås en betydande skillnad på att enbart vara lämpligt för barn och därtill vara genuint kvalitativt.

Kirby: Star Allies

Format: Switch

Åldersgräns: 7

Betyg: 3/5

Spel som från grunden skräddarsytts för målgruppen och konstruerats med önskvärd omsorg växer inte precis på träd. Därför blir man glad av spel som Kirby: Star Allies, som hör till de där få undantagen. I den lille rosa fluffbollens senaste plattformsäventyr står kamratskap och samarbete i centrum.

Genom att kasta små magiska hjärtan omkring sig kan Kirby omvandla fiender till vänner och få dem att ansluta sig till sin framfart. Fyra stycken inklusive Kirby själv (styrda antingen av vänner eller datorintelligens) kan rymmas i gruppen samtidigt och det gäller att hitta rätt partners beroende på bana och situation. Fiender ömtåliga för värme hanteras fördelaktigheten med eldbaserade medhjälpare, medan vattenvarelser bättre bekämpas med elektricitet. Rätt balans mellan de olika elementen och ständig förnyelse i av laguppställningen är således nyckeln till framgång.

Äventyret spänner över flera olika världar som vardera består av en handfull banor i skiftande stil – omsorgsfullt gjutna till liv med högupplösta texturer, uttrycksfulla animationer, levande bakgrunder och tjusiga effekter. Typiska genre-teman så som snö- och lavavärldar tenderar lätt att bli likartade i den här sortens spel, men tack vare teknisk fernissa, utsökt designsinne och renodlad skaparglädje undviker Star Allies de vanligaste fallgroparna. Den läckra ljussättningen, de smakfulla färgerna och snygga skärpedjupseffekterna ger spelet en väldigt distinkt och fräsch inramning som bubblar av personlighet. Ja, för att inte tala om den för Kirby så typiska charm- och mysfaktorn så klart, som torde få även den mest cyniske barnspelsallergikern att dra på smilbanden.

Det är inte utan att man börjar oroa sig för insulinnivåerna när gullighetsnivån slår i taket och sockerchocken är total.

Men det är också just för yngre förmågor, alternativt en förälder och ett barn tillsammans, som Star Allies kommer till sin absoluta rätt. Synar man bandesignen i sömmarna framträder dess enkelspåriga och allmänt ganska kravlösa karaktär tydligt, och för en vuxen kan det överlag bli lite väl friktionsfritt och lättuggat.

Men förutsatt att man tillhör den rätta målgruppen är Kirbys senaste äventyr hur kul och charmigt som helst.

Mer läsning