Förlust för Hunters efter straffläggning

Fredagens match på hemmaplan slutade i förlust för Hunters. Bild: Axel Nordman

Hunters åkte på säsongens första hemmaplansförlust då formstarka HC Indians från S:t Karins stod för motståndet i Borgå ishall på fredagskvällen.

Efter ordinarie speltid samt förlängning stod ställningen fortfarande 1-1, vilket innebar att en straffläggning skulle avgöra matchen. Där var gästerna klart bättre och tog sin sjätte raka seger för säsongen.

Redan i matchens inledning var tempot högt och båda lagen skapade målchanser. Indians gjorde öppningsmålet i mitten av första perioden, då ett skott från distans slank in bakom Hunters burväktare Dominik Salama. Kort därefter åkte hemmalaget på en utvisning vilket gav Indians chansen att utöka sin ledning i powerplay. Något överraskande lyckades istället Hunters, med en man mindre på plan, utjämna till 1-1 genom en snabb kontring. Jonne Brygger satte pucken i mål på passning av Jere Pulkkinen och lagkaptenen Miika Runsala. Under periodens slutminuter fick Indians igen spela powerplay men Hunters försvar höll tätt.

I andra perioden sågs inga mål även om bägge lagen hade sina chanser och det höga tempot från första perioden fortsatte. Hunters tvingades till ett målvaktsbyte då Salama i hemmalagets mål ådrog sig en skada. Enligt huvudtränare Sami Ryhänen är det förhoppningsvis bara fråga om en lindrig skada, vilket torde klarna inom kort. I slutet av perioden var det Hunters tur att spela powerplay, och trots att man skapade en hel del farliga målchanser uteblev ett lyckat avslut.

Fredagens match på hemmaplan slutade i förlust för Hunters. Bild: Axel Nordman

Även den tredje perioden var fartfylld men ingendera målvakt lät sig överlistas. Efter drygt åtta minuters spel hann Indians redan börja fira ett ledningsmål innan det visade sig vara ogiltigt och dömdes bort av domarteamet. Fem minuter senare fick gästerna spela powerplay för tredje gången i matchen, men inte heller denna gång lyckades man hitta nätmaskorna.

Då ingen stod som vinnare efter tre perioder väntade förlängning. Båda lagen jagade ett segermål och hade flera farliga sekvenser och frilägen. Närmast kom Indians med två stolpskott, i övrigt såg målvaktsräddningar till att ljustavlan fortfarande visade 1-1 när summern ljöd.

I straffläggningens första omgång misslyckades båda straffskyttarna. Därefter nätade gästerna tre gånger i rad samtidigt som Hunters inte fick hål på Indianskeepern Kalle Hokkanen, vilket avgjorde matchen i gästernas favör.

Hunters huvudtränare Sami Ryhänen var efter matchen inte nöjd med hur laget hade spelat.

– Det positiva var att vi lyckades få en poäng med oss ur den här matchen. Vi förtjänade nog inte det, så svaga var vi idag. I mitt tycke var det utan tvekan säsongens sämsta match hittills, säger han.

Bortsett från dagens match har vi spelat väldigt bra. Flera matcher har varit riktigt bra och gett oss många positiva tecken.

De två tidigare åren har Ryhänen fungerat som assisterande tränare för laget. Trots kvällens förlust kunde denna säsong inte ha börjat mycket bättre för den nya huvudtränaren. Hunters kämpar i Finlandsseriens tabelltopp och har vunnit åtta av sina elva matcher.

– Bortsett från dagens match har vi spelat väldigt bra. Flera matcher har varit riktigt bra och gett oss många positiva tecken.

Den största förändringen från tidigare år har varit det ansvar för alla beslut som huvudtränarrollen medför.

– Som huvudtränare axlar jag huvudansvaret och har sista ordet. Vi delar ändå på ansvaret inom tränarkretsen, säger Ryhänen och poängterar att det är viktigt att jobba som ett lag.

För Hunters del fortsätter säsongen nästa onsdag med en match mot Titaanit på bortaplan i Kotka.