Förhoppningsfullt SFP i Lovisa

SPÄNNANDE. Mia Heijnsbroek-Wirén följer med resultaträkningen. Bild: Max Nyberg

Med förhandsrösterna räknade ser det bra ut för SFP i Lovisa. Partiet har i skrivande stund över 47 procent av rösterna. SDP är på andra plats.

Det är en nöjd Mia Heijnsbroek-Wirén som ser på resultaten som börjar droppa in från förhandsröstningen. Nu ligger SFP:s understöd 47 procent, eller 18 platser.

De två röstmagneterna är Otto Andersson och Mia Heijnsbroek-Wirén.

Valvakan på Hotel Degerby är välbesökt, och många har en drink i handen.

– Jag är superglad! Men jag vågar inte säga något innan vi vet helheten. Men hittills ser det bra ut, säger Heijnsbroek-Wirén.

Hon är också personligen glad eftersom målet på minst 230 röster verkar bli verklighet.

Också på Samlingspartiets valvaka på shoppingcentret Galleria är man nöjda. Målet var minst fyra platser, och det verkar som en femte inte är omöjlig. Gruppordförande Janne Lepola är ändå lite överraskad över SDP:s framgångar.

– Kan det vara så att de tog platser av Sannfinländarna? Det är lite överraskande att SDP tog så där mycket.

SDP är också det näst största partiet efter förhandsröstningen. Valvakan äger rum på Folkets hus där valchef Kalevi Lappalainen är försiktigt positiv.

– Jag vet inte om vi plockat väljare från Sannfinländarna, men det ser lovande ut för vår del. De tappade nog en del. Vi får se när allt är färdigt.

Också inom Centern i Lovisa är man nöjda. Det verkar som om man får åtminstone två platser i fullmäktige, och man hoppas på en tredje. Kari Hagfors, som är en av de två, säger att det egentligen är en rejäl ökning.

– Det är ju 100 procent, säger han med ett skratt.

Han förundrar sig mest över SFP:s stora framgångar.

– De har ju nästan hälften av rösterna.

Hagfors undrar också varför Lovisaborna varit lite lata med att rösta. Bara omkring 19 procent förhandsröstade.

– Jag hoppas att det är som jag tror, att de flesta väljer att rösta på själva dagen.

Hos Sannfinländarna är det en lätt besviken Saara Lång som svarar i telefon från valvakan i Strömfors. Det verkar som om partiet går från sex till två platser i fullmäktige. Själv verkar Lång ha fått en plats ändå.

– Jag tror det minskade fullmäktige påverkar alla partier. Vi hade våra förhoppningar, men det finns ännu röster kvar att räkna. Nu hoppas vi på tre platser, men vi får se.

Den låga röstningsaktiviteten tror hon också har påverkat resultatet, och inte bara för Sannfinländarna.

– Det påverkar säkert de små partierna mer än de stora.