Företagsamhet och kreativitet gav pris

KREATIV. Linus Grönroos skapar sina egna smycken. Bild: Kristoffer Åberg

Linus Grönroos är fjorton år gammal och elev i åttan i Strömborgska skolan. Han och hans företag LinLas har tagit sig till final i årets upplaga av Ung företagsamhet.

Kursen i företagsamhet är populär i Strömborgska skolan. I år är den två grupper stor, med 15–20 deltagare i vardera gruppen.

– Jag valde kursen för att jag är intresserad av hur saker och ting blir till, till det räknar jag också att komma underfund hur ett företag blir till. Dessutom har min pappa varit företagare och det lät intressant. En bonus är att man också kan tjäna pengar på ett företag, säger Linus Grönroos.

Linus har alltid gillat hantverk och hans första tanke var att starta ett företag för handgjorda rullbräden. Men han blev upplyst om att ett handgjort bräde blir dyrt och att den inhemska marknaden är liten. Den insikten fick Linus på andra tankar. Han insåg att han måste rikta in sig på produkter som inte är alltför skrymmande och inte heller för dyra.

– Jag kom snabbt på att smycken kunde vara min produkt. Jag använder själv armband och andra smycken och är också rätt modeintresserad.

Kedjan han bär runt halsen (se bild) är en av hans första produkter. I kedjan hänger ett triangelformat mörkt träsmycke. Han säger att han alltid har varit fascinerad av triangelns form. Han beställer långa kedjor som metervara, lås och ringar från ett webbföretag. Han valde företaget för att det säljer produkter han har råd med.

Han kapar kedjan till önskad längd, förser den med lås och en ring som han fäster träsmycket i.

– Träet är kokosträ, en planka som min pappa inte längre behöver. Jag sågar ut triangeln och slipar, först med grovt sandpapper och sedan med fint sandpapper.

Till hans sortiment hör också andra halskedjor, halsband, armband och örhängen. Tanken är att smyckena ska kunna användas av både flickor och pojkar. Han marknadsför sina smycken på nätet, webbsidan har han själv skapat och den går på engelska.

Den regionala semifinalen hölls i Helsingfors den 9 mars.

– Vi fick lägga fram våra produkter på ett bord och stod sedan där i fyra–fem timmar och marknadsförde dem. Domarna kom fram till bordet i grupper och ställde frågor. Jag fick till exempel höra att min design var bra.

Domarna var nöjda och utsåg Linus och Linlas till bästa företag i klassen för grundskolor. Den nationella finalen hålls i Helsingfors den 18–19 april.

Hantverk är inte Linus enda kreativa intresse, han gillar också fotografering och kinematografi och framför allt musik.

– Jag skulle vilja bli artist eller musikproducent och jag gör min egen musik. Om jag blir musiker kunde jag sälja t-tröjor som jag designat vid sidan om.

Strömborgska skolan höll sig väl framme i tävlingen. Niondeklassaren Ava Hällström fick första pris för sitt företag Freeze Frame. Hennes nätsidor valdes till bästa helhet bland alla UF-företag i landets grundskolor.

Mer läsning