Företagarskifte på Pellinge lägegård i februari

Bild: Kristoffer Åberg

Den första februari tar Maj-Gret Saarinen över som företagare på Pellinge Lägergård. Den största kunden är den kyrkliga samfälligheten som också äger lägergården, och det blir full fart genast – dagen efter att hon tagit över ordnar församlingen ett veckoslutsläger på Pellinge.

Det är en glad Maj-Gret Saarinen som bekräftar att hon blir ny företagare på Pellinge lägergård.

– Jag måste förstås lyssna till kunderna och vad de önskar, men det ska nog gå bra. Det här är inte nytt för mig, jag har sju år på Övik lägergård bakom mig och har erfarenhet av att jobba med församlingarna och känner många, säger hon.

Gemensamma kyrkorådet fattade i torsdags på ett extra möte beslut om att hyra ut kursgården på Pellinge till Maj-Gret Saarinen. Planeringen har redan börjat – i går träffades företagaren och församlingens förvaltningsdirektör Sari Mankonen.

Församlingarna är den största kunden på lägergården. I avtalet ingår att Borgå församlingar förbinder sig till att köpa kursgårdstjänster från företagaren i enlighet med den kursplan som redan finns. Det blir en rivstart för Saarinen – det första lägret i församlingens regi är första veckoslutet i februari.

– Jag tar över på fredagen den 1 februari klockan 12 och börjar med ett läger genast. Det ska bli roligt, säger hon.

Enda anbudet

Maj-Gret Saarinen var den enda som lämnade in ett anbud när den kyrkliga samfälligheten i Borgå genom konkurrensutsättning sökte en serviceproducent till lägergården.

– Man måste göra det som behövs om man är företagare. Jag kommer att jobba mycket själv i köket, säger hon.

Pellinge kursgård är bekant för henne från tidigare, bland annat gick hon själv sin skriftskola på Pellinge. Sedan dess har alla byggnader renoverats och är nu i mycket gott skick.

– Där är jättefint, allt är som nytt. Det är lätt att städa och sköta om fastigheten, säger hon.

Saarinen ser fram emot att börja jobba och hoppas att kontakten med kunderna kan bli lika bra på Pellinge som den var under åren i Övik.

– Vi fick fin respons från kunderna och de blev lite som en familj för mig, säger hon.

Avtalsperioden är från första februari 2019 till sista januari 2022. Separat kan man komma överens om en option på tre år. Den nuvarande serviceproducenten Havsö sköter verksamheten fram till den sista januari.

Mer läsning