Baren i Isnäs öppnar till valborg

TRIVSEL. Nomi och Karre Anttonen vill att baren blir ett andra vardagsrum för Isnäsborna. Bild: Kristoffer Åberg

Lagom till första maj öppnar kaféet och butiken i Isnäs efter en paus på nästan ett halvt år – förutsatt att all byråkrati är klar då. I sommar ska man också kunna ta sig en öl i baren.

Företagarparet Karre och Pranom, Nomi, Anttonen som i höstas köpte butiksfastigheten i Isnäs bubblar av idéer. En del av dem förverkligas, andra inte, meningen är att se hur verksamheten kommer i gång och utvecklar sig och sedan utvidga konceptet.

Butiken och kaféet är de första som öppnar.

– Stommen i vår verksamhet är garanterat gott kaffe, det har vi satsat mycket på, säger Karre Anttonen och syftar på att paret köpt en kaffekvarn med alla finesser och kommer att mala kaffebönorna på plats och ställe.

Väggarna i kaféet är nymålade och alla maskiner och annan utrustning för kök och lager är beställda. Så snart de nödvändiga dokumenten är underskrivna och godkända blir det öppning.

– Vi hoppas det blir i slutet av april, säger Nomi Anttonen.

Det som tidigare fungerade som kontor har nu blivit en del av kaféet. Rummet är tapetserat med blommiga tapeter i gammal stil. Tapetrullar och byggmaterial ligger ännu framme, men själva arbetet är klart.

– Det blir soffor längs väggarna, och bord förstås. Vi vill skapa en lugn oas för kaffegästerna. Rummet kan också användas som mötesrum, det är bara att stänga dörren så är det helt privat, säger Karre Anttonen.

Något att göra åt unga

Karre Anttonen har tidigare jobbat med ungdomar och tycker det är viktigt att unga har något meningsfullt att sysselsätta sig med.

– Jag har redan lovat de unga pojkarna i byn att de får någon slags verkstad här, säger han.

Vilken sorts verkstad eller aktiviteter det är fråga om är inte klart, men plats finns. Till fastigheten hör en stor tomt.

– Meningen är inte att bygga något färdigt för de unga utan att de ska vara med och planera och förverkliga vad det nu blir. Man pratar så mycket om att unga är i riskzonen för att bli utslagna. Jag vill ta ungdomarna i Isnäs med i barprojektet och ge dem en möjlighet till något vettigt att göra.

Ett bordtennisbord finns redan, det har Anttonens fått som sponsorering.

Framför baren är en stor plan som officiellt är ett torg. Det är inte omöjligt att det blir ett sådant igen.

– Det kunde kanske vara något för byborna, funderar Nomi Anttonen. Vi kanske försöker väcka sommartorget i Isnäs till liv.

Hyreskontraktet med frisörsalongen i huset fortsätter, men vad paret Anttonen ska göra med de utrymmen där Posten senast fanns återstår att se.

– Idéer har vi. Kanske det blir något med välmående?

Hemtransport av varor, levande musik under helger, sopplunch, möjlighet att servera mellanmål åt skolbarn, allt är möjligt. Veikkaus spelmaskin är redan på plats.

– Att kunna ta emot lotto och tips är en förutsättning för att vi ska kunna öppna, säger Karre Anttonen.

Familjeföretag

Karre och Nomi Anttonen hörde första gången att baren och fastigheten var till salu i somras. De är företagare sedan tidigare och bor på Sarvsalö.

– Det var någon redan i somras på Sarvsalö sommartorg som föreslog att vi skulle ta över, säger Nomi Anttonen.

Egentligen funderade de inte så mycket på saken, men tanken grodde under sommaren och efter att den förre ägaren bjudit in paret för att titta på fastigheten gick beslutet ganska snabbt och det blev köp.

Hela familjen är involverad i projektet.

– Vår äldsta dotter blev just färdig från restaurangskolan och kommer att jobba här. Vår äldsta son är företagare i byggbranschen och han bygger åt oss. De yngre barnen ska också vara med, säger Karre Anttonen.

Nomi Anttonen har namn om sig att vara en hejare i köket, och det är också hon som kommer att ansvarar för utbudet i kaféet.

– Hur vi kommer att ha öppet får vi se, men meningen är att det ska vara öppet till22 på helgerna, åtminstone, säger karre Anttonen.

Mer läsning