Förändringens vindar blåser i Lovisa

Jan D. Oker-Blom verkar komma med en efterlängtad förändring i Lovisa. I knappt två månader har Lovisas nya stadsdirektör huserat i rådhuset, men man kan redan ana att en ny atmosfär präglar staden.

Efter ett stormigt år med konflikter, dålig stämning och allmän pessimism ser den nya stadsdirektören ut att ha kommit med nya tag och friska fläktar.

Egentligen har ju Jan D. Oker-Blom inte hunnit åstadkomma något konkret ännu, och det kan man knappast kräva efter så kort tid. Men han utstrålar energi och verkar ha många idéer, och det är positiva signaler för både politiker, tjänstemän och vanliga Lovisabor.

Trion Oker-Blom, styrelseordförande Mia Heijnsbroek-Wirén och fullmäktigeordförande Otto Andersson verkar ha hittat en gemensam ton, utöver bakgrunden i samma parti. Oron över ett SFP-välde tycks för närvarande ha lugnat sig. Ett gott samarbete mellan ledande tjänstemän och politiker är något man unnar Lovisa efter turbulensen som varit.

När Lovisa i somras valde ny stadsdirektör ville man inte ha en förvaltartyp utan en driftig person som lyckas få fart på utvecklingen, och locka nya företag och invånare till orten. Jan D. verkar inte se hot och mörka moln, utan snarare möjligheter och lösningar.

Han ser till exempel inga hinder för att kärnkraftsproduktionen på Hästholmen kan fortsätta, trots att Lovisa, efter att Fortum tre gånger fått back på sin ansökan, har strukit kärnkraften ur sin strategi. Det här kommer han att jobba för, ja i själva verket har han redan satt hjulen i rullning, för han är ju utrustad med ett bra nätverk av politiska höjdare.

I Jan D. Oker-Bloms framtidsvyer går småskalighet och byar hur bra som helst ihop med kärnkraft. Han räknar med att beslut fattas under hans stadsdirektörsperiod om kärnkraftens fortsättning efter att tiden för Lovisa I och II har gått ut.

Stadens ekonomi ser bra ut just nu även om skolinvesteringarna tynger. Nya skolor, och kommande projekt som nytt bibliotek och ny idrottshall är investeringar som stadsdirektören inser är viktiga för att Lovisa ska få fart på inflyttningen. Därför är han inte heller beredd att riva upp beslutet att freda byskolornas existens.

Som företagsledare är han antagligen ändå van vid ett annat tempo och snabba beslut, som inte behöver förankras hos förtroendevalda, anställda och invånare. Det gäller att vara dynamisk och handlingskraftig, att bidra med inspiration åt den spirande utvecklingen utan att gå alltför snabbt och självsäkert framåt så att folk känner sig överkörda.

Oker-Bloms färska förslag att i rask takt göra en ytlig sanering av Sågudden-området för att få ett attraktivt rekreationsområde verkar falla i god jord hos såväl beslutsfattare som invånare. Det finns andra områden som är lämpligare för bostadsbyggande, säger Oker-Blom till Yle och låter förstå att man visst har planer på fina bostadsområden med havsutsikt, men inte just där.

I den här frågan visar stadsdirektören prov på ett konstruktivt grepp, när han går ut försiktigt efter det platta fall som Lovisa gjorde med de misslyckade planerna att omvandla Sågudden till en lyxig stadsdel med spa och andra härligheter för penningstinna pensionärer.

Sågudden är ändå ett unikt område, inte ens Borgå har en sådan pärla, som med tålamod och vettig planering, kan bli ett lockande bostadsområde – med utrymme för hundpromenader också längs stranden. Och locka till sig nya invånare. Man behöver inte spana efter (enbart) de välbärgade, även människor med helt vanliga inkomster vill bo fint och på attraktiva områden.

Helén Kurri Nyhetschef och chefredaktör för Östnyland