Föräldrar och barn rasar – Tullportsgatans lekpark nedmonterad utan förvarning

BESVIKNA. Jenny Törnroos, Tobbe Törnroos och Tessa Sipilä är besvikna och chockerade över att lekställningen tagits bort. Bild: Laura Oksanen

Tullportsgatans populära lekpark togs i på måndag bort utan att invånarna i stadsdelen blivit informerade om saken på förhand. – Vi är otroligt chockerade och besvikna, säger Jenny Törnroos, som bor bredvid parken.

På måndag förmiddag togs lekställningarna i parken vid Tullportsgatan i Borgå plötsligt bort.

– Plötsligt var grävmaskinerna här och nu är hela lekställningen borta, berättar Jenny Törnroos, som bor bredvid parken tillsammans med sin familj.

Bara en hög med mylla finns kvar av det som en gång var en lekpark.

– Det är helt otroligt. Här bor massvis med barnfamiljer vars barn använder sig av parken och det flyttar hela tiden fler barn hit. Varför vill man förstöra barnens favoritplats?

Även Törnroos egen son Tobbe Törnroos har brukat använda lekparken flitigt.

– Han brukar gunga i parken varje dag, det har nästan varit det enda sättet att locka ut honom. Vart ska han nu gunga, undrar Törnroos besviket.

NEDMONTERING. Så här såg det ut då lekparken monterades ner. Bild: Tobbe Törnroos

"Ingen har informerat oss"

Enligt Törnroos var ingen av familjerna som bor nära parken informerad om att parken skulle tas bort.

– Vi har inte hört någonting från staden, ingen lapp har synts till var man skulle ha berättat om beslutet. Sådana här saker borde man absolut få veta, så att man kan överklaga beslutet innan det förverkligas.

Törnroos menar att lekställningen dessutom var i gott skick.

– Den var inget fel på den alls och förra året kom det dessutom en ny gunga till den.

Tessa Sipilä, vars eget barn också brukar frekventera parken, säger att man hört rykten om att lekställningen togs bort eftersom gatan är för farlig.

– Det är ett väldigt konstigt påstående. Det finns lekparker vid betydligt mer trafikerade gator. Om man är orolig för barnens säkerhet skulle man ha kunnat sätta upp ett staket runt parken i stället.

Enligt rykten skall staden nu ersätta lekställningen med ett uteschackbräde, en nyhet som varken glädjer Sipilä eller Törnroos.

ÖDSLIG PARK. Endast en hög med mylla finns kvar efter grävmaskinens framfart. Bild: Laura Oksanen

"En del av staden strategi"

Inkeri Tarkiainen, stadsträdgårdsmästare på Borgå stad, säger att Borgå stad gått inför en strategi där man väljer att satsa lite mer på ett färre antal lekparker.

– Vi vill ändå garantera att avstånden mellan parkerna inte är alltför långa. Men det är viktigt att varje lekpark underhålls regelbundet och i Borgå har det funnits väldigt många små lekparker. Antalet har inte ändrat så mycket de senaste åren, men ibland stängs en lekpark när invånarna i området blir äldre, medan nya byggs i nya bostadsområden med mycket barnfamiljer.

Tarkiainen beklagar dock att föräldrarna inte fått information om att parken skall ändra karaktär.

– Normalt brukar invånarna tillfrågas när sådana här förändringar genomförs, och det är beklagligt att föräldrarna inte fick informationen om den här förändringen utan att det kom som en överraskning.

Enligt Sara Vilander, infraplanerare på Borgå stad, har lekställningens borttagning att göra med att lekredskapen där inte fyllt dagens krav.

– Enligt stadens strategi är målsättningen att ha mångsidiga lekparker med bra utrustning. Lekparkerna som försvinner förvandlas till trivselparker som riktar sig till en större målgrupp med till exempel schackrutor, bana för petanquespel och gräsmattor där man kan breda ut en filt och ligga och läsa, förklarar Vilander.

– Därför slås Tullportsgatans park nu ihop med Vasaplanens lekpark, men parken vid Tullportsgatan kommer att finnas kvar som en trivselpark.

Viktig lekplats för grannskapet

Både Sipilä och Törnroos har försökt ta kontakt med Borgå stad för att få klarhet i vad som hänt.

– Än så länge har vi inte fått nått svar.

Tillsammans med grannskapets andra föräldrar säger de sig ändå vara redo att föra saken vidare.

– Vi vill ha tillbaka vår lekplats. Det är en viktig plats för alla barn som bor här.

Mer läsning