Eva Wahlström – för bra för sin viktklass

"Den 18 maj drabbar franska Maiva Hamadouche samman med Sanchez i en kamp om titeln. Ett heleuropeiskt möte med IBF:s och WBC:s VM-titel på spel låter inte omöjligt att ordna. Det gör heller inte Wahlström-Sanchez del 2, med två titlar på spel."

I lördagens proffsboxningsgala i Åbo lyckades Eva Wahlström, 36, för tredje gången försvara sin VM-titel som hon med en klar marginal erövrade i april 2015. Efter VM-segern har det blivit ytterligare tre segrar i matcher där WBC-förbundets bälte inte stått på spel samt likaså tre VM-titelförsvar.

Men varken Dahiana Santana, Anahi Esther Sanchez eller senast Mayra Alejandra Gomez har lyckts rå på den tekniskt suveräna finländaren. I lördags var domarna överens om att Wahlström var den bättre boxaren i åtta-nio av tio ronder. Överlägset – precis som i de övriga titelförsvaren, även om Sanchez i december fick in ett par smällar som gjorde att Wahlström inte kunde njuta av julbordets läckerheter en vecka efter dusten.

Men vad händer till näst? Redan före, men också efter triumfen mot Gomez menade Wahlström att hon inte vill stå och stampa med "bara" ett VM-bälte runt sin midja. Drömmen är att ta alla de fyra storförbundens, WBC, IBF, WBO och WBA, VM-bälten. Problemet här är bara det att det tycks vara en mindre omöjlighet att få till stånd supermatcher mellan förbundens världsmästare i superfjäderviktsklassen (59,0 kg).

Wahlströms nästa match lär vara den traditionella mellanmatchen i Nyslott i höst. Därefter kunde det bli aktuellt med en supermatch mot IBF-förbundets världsmästare. Den 18 maj drabbar franska Maiva Hamadouche samman med Sanchez i en kamp om titeln. Ett heleuropeiskt möte med IBF:s och WBC:s VM-titel på spel låter inte omöjligt att ordna. Det gör heller inte Wahlström-Sanchez del 2, med två titlar på spel.

Ett annat alternativ är att ta steget upp till lättviktsklassen (61,2 kg). Wahlström har vid flera tillfällen berättat att viktminskningen ner till 59 kilo blir tuffare och tuffare och att klivet upp till lättvikt känns som ett logiskt steg i något skede.

Wahlström är för tillfället överlägsen i superfjädervikt och Lovisaboxaren som älskar utmaningar skulle vara ett högintressant namn i lättviktsklassen som i fjol fick ett förstklassigt tillägg i form av Katie Taylor: Wahlströms ärkerival från amatörtiden, tolvfaldig (!) stortävlingsmästare och kanske för tillfället världens bästa damboxare.

Wahlström har sagt att en av hennes drömmar är att möta irländskan Taylor, som för en dryg vecka sedan vann proffskarriärens femte match sedan debuten i november. Taylor vann med samma WBA-förbundets Inter-Continental-titel och näst för henne lär vara en VM-titelmatch.

Ett möte mellan Taylor och Wahlström skulle vara stort. Och definitivt något helt nytt för Wahlström. En hypotetisk VM-match mellan dessa två kunde hur lätt som helst platsa på programmet i samma matchkväll som vilken som helst VM-match i herrarnas prestigefyllda tungviktsklass.

Tommi Willberg Reporter