Folkensemble uppträder i domkyrkan

FOLKLIGT. Folkensemblen Mustarastas avrundar sommarmusikserien i Borgå domkyrka. Bild: Seppo Sirkka

Folkensemble Mustarastas firade tjugofem verksamma år i fjol och drog ut på jubileumsturné. Efter en vårpaus tar turnén ny fart med en konsert i Borgå domkyrka.

Sommarmusikserien i Borgå domkyrka fortsätter den 27 augusti klockan 19 med en folkmusikkonsert. Det är ensemblen Mustarastas som kommer på besök, och i deras musik kan man höra akustiska stränginstrument såsom dragspel, fiol, nyckelharpa, bas och tennpipa – samtliga kännetecknande för folkmusik. Flerstämmig sång hör också till gruppens typiska kännetecken.

Mustarastas öser ur den finska folkmusiken vilket känns igen på klangen, men det är också lätt att notera nyanser av irländsk folkmusik. I texterna träder den finländska befolkningens smådystra karaktär fram, och den kristna traditionen bryter också igenom trots att texternas konfessionella karaktär påminner mera om småprat – något som är typiskt för folkmusik.

Kari Haapala ligger till största delen bakom kompositioner och sångtexter, men också ensemblens andra medlemmar har bidragit till låtarna.

På grund av coronavirusläget får endast 140 åhörare plats på konserten i domkyrkan. Dörrarna öppnas 20 minuter innan konserten och inne i domkyrkan sitter publiken på markerade platser där skyddsavståndet tas i betraktande.

Det är fritt inträde till konserten. Programblad delas ut vid dörren.

Mer läsning