FM i Kyudo avgjordes i Borgå

VINNARE. Juhana Niittylä med pågen fullt spänd. Bild: Leif Bagge

Finska mästerskapet i Kyudo - japanskt bågskytte - avgjordes på Lyceiparkens skola på lördagen.

Borgåföreningen Yosaikis Juhana Niittylä var igen i form och tog nu sitt sjunde FM-guld.

Domarna (kyudokan med 5.dan eller högre) brukar ha sin egen tävling. I år beslöt man att ha med en tävling där endast Feliks F. Hoff från Hamburg var domare. På det viset kunde tre av Finlands fem personer med 5.dan också delta. Kyudo är en gren där damer, män, gamla och unga tävlar i en och samma grupp.

Man körde också med ett snabbare tempo som gick ut på att alla skyttar hade med sig fyra pilar när man normalt skjuter två. Alla fyra pilar lades på golvet vid fötterna. Skytten plockade sedan upp två pilar i gången. Allt som allt sköts i tolv pilar i finalen.

Juhana Niittylä träffade med åtta pilar och var klar segrare. Helsingforsföreningen Hikaris unga Lauri Salaja träffade med sju och knep således andra plats. Ålderskillnaden mellan dessa två ligger på över fyrtio år.

Tre skyttar fick sex träffar. Borgåskytten Gustaf Rönnholm samt Helsingforsskyttarna Antti-Jussi Voutilainen och Taija Pirhonen måste därmed skjuta om för att avgöra bronset. Det gjordes nu som en tie-brake där all sköt en pil i en och samma tavla. Den som var närmast mitten skulle vinna. Taija Pirhonen sköt närmast och fick således bronset. Stiltävlingen vanns av Janne Rentola från Hikari.

Borgå har varit värd för nittionio procent av alla FM tävlingar. Klubben Yosaiki är grundad 1984 och är därmed den äldsta i landet.

Mer läsning