FM i kyudo avgjordes i Borgå

KONCENTRATION. Juhana Niittyä är i råd med att skjuta. Bild: Leif Bagge

Finska mästerskapen i kyudo vanns av Hikaris Janne Rentola. Silvret gick till lokalföreningens Juhana Niittylä.

I lördags avgjordes de trettionde finska mästerskapen i kyudo, alltså japanskt bågskytte i Borgå, där fem deltagare från lokalföreningen Yosaiki och fem från Helsingforsföreningen Hikari tävlade.

I tävlingar med över 10 deltaganden skjuts 2 x 2 pilar där tävlarna får stilpoäng. De tio bästa går sedan till finalen där träffarna gäller. Således behövdes i år ingen kvalificering till final utan alla kom med. Avståndet till måltavlan är 28 meter och måltavlan är 36 centimeter i diameter. Tavlan har inga poäng som så – endera träffar man och får ett poäng eller så missar man. I tävlingarna utses också en stilvinnare. I årets tävling sköts 3 x 4 pilar. Av dessa bedömdes den första satsen (4 pilar) för stilen och träffarna och de 2 andra endast för träffarna.

Då tävlarna var 5 + 5 och antalet måltavlor 5 så indelades skyttarna i 2 grupper. Skjutordningen bestäms genom lottdragning. Den första skytten var Juhana Niittylä, Yosaiki som har vunnit FM 6 gånger och har en hel del silver och brons. Från hans första 4 pilars serie träffade endast 1. Från den andra 3 och från den sista 2. Totalt 6 träffar.

1. Janne Rentola, Hikari

2. Juhana Niittylä, Yosaiki

3. Taija Pirhonen, Hikari

Stiltävlingen: Taija Pirhonen, Hikari

I den andra gruppen sköt Janne Rentola, Hikari, 3+2+4, alltså 9 träffar. Två tävlare, Katariina Jokinen, Yosaiki och Taija Pirhonen, Hikari, hade båda 5 träffar. De sköt på nytt 1 pil för att avgöra vem som skulle få brons. Pirhonen träffade medan Jokinen missade så bronset gick till Helsingfors. Stiltävlingen vanns av Pirhonen.

Som domare fungerade den finska kyudons fader Feliks F. Hoff från Hamburg.

I kyudo skjuter alla, oberoende av ålder och kön, i en och samma grupp. I lördagens tävling var den yngsta deltagaren en kvinna på 20 år, och den äldsta en man på 78 år.

I FM 2017 gick både guld och silver till Yosaikis skyttar. Gustaf Rönnholm vann och Juhana Niittylä fick silver då också.

Mer läsning