Flickorna i fokus i FCFJ:s nya satsning

SATSNING. FC Futura Juniorit kommer att satsa på att utveckla flickfotbollen. På bilden firar damlaget, som nästa sommar lirar i division 2, ett mål mot JäPS. Bild: Tommi Willberg

Fotbollssäsongen 2018 avslutades för Borgåföreningen FC Futura Juniorits del med en bragd då det unga damlaget skrev ett stycke historia och steg till division 2. I den nyvalda styrelsen har man nu fattat ett strategiskt beslut att satsa ännu mer på flickfotbollen.

För första gången någonsin kan damernas representationslag kalla sig Borgåfotbollens flaggskepp då FC Futuras damer, som spelar under FC Futura Juniorits (FCFJ) flagg, nästa år spelar på en högre nivå än herrlaget. Herrlaget gjorde en fin säsong och kom tvåa i sin grupp i division 3 men damerna lyckades snäppet bättre då man avancerade till division 2 genom uppflyttningskvalet.

Damlaget är ytterst ungt vilket tyder på att något gjorts rätt i åtminstone några åldersklasser och flera lovande spelare är på uppväxt i de yngre lagen, som redan nu spelar på en rätt så bra nivå i Nyland. Men I FCFJ vill man nu ta ett nästa steg och ytterligare utveckla flickfotbollen och föreningen siktar på att få många flera ivriga spelare med i lagen.

– Vi har funderat i flera år på att piffa upp flickfotbollen. Nu har vi Hanna Pyhäjärvi med i styrelsen och hon jobbar med att boosta flickfotbollen, säger FC Futura Juniorits nyvalda ordförande Markus Broman.

Landslagsmeriterade Pyhäjärvi har en stark Futurakoppling och hon har gjort en präktig spelarkarriär bland annat i storklubben HJK. Den gångna säsongen avslutade hon i FCFJ:s damlag.

Den nyvalda styrelsen har hunnit ha en kort idédiskussion och på listan finns bland annat alternativ som ett större sommarläger för flickor. Pojksidan hamnar ändå inte i skymundan.

– För föreningen är det viktigt att växa och vi ser en stor potential i flickornas fotboll. Vi vill utveckla Borgåfotbollen på ett hållbart sätt, säger Broman.

Avancemanget pricken över i:et

En som fått följa med FCFJ:s utveckling på flicksidan är damlagets kapten och chefstränaren för FCFJ:s 2006-07 födda flickor, Jessica Hanén. Den nyss fyllda 21-åringen har själv representerat FCFJ:s blåvita färger i tolv år – även om hon platsat i större klubbars manskap.

– Jag har valt att stanna här. Därför är det så stort att vi kom upp till "tvåan". Jag har trott på laget och har vetat att vårt lag kan stiga. Det var fint att visa att det var möjligt, säger Hanén.

– Vi har satsat extra mycket på flickfotboll i år så det var pricken över i:et att damlaget steg till tvåan.

CHEFSTRÄNARE. 21-åriga Jessica Hanén har hållit sig trogen till FCFJ och hon och resten av damlaget belönades med avancemang till division 2 i höst. Hanén fungerar också som chefstränare för FCFJ:s 2006-2007 födda flickor. Bild: Tommi Willberg

Hanén tog sina första steg som tränare för omkring fyra år sedan då hon hoppade in som assisterande tränare i olika åldersklasser. Hon lockades med av sin gamla tränare Mikko Kuosmanen som hon nu samarbetar tätt med då han har hand om flickor födda 2008-09. Samarbetet har burit frukt och mängden utövare har stigit samtidigt som kvalitén på träningarna gradvis och systematiskt höjts.

– Det senaste året har vi viljat satsa mera. Förr var det mera lekande i yngre klasser, nu kör man hårt redan från låg ålder. Mikko har varit till stor hjälp för flickfotbollen, han gör ett fint jobb med de unga flickorna. Vi jobbar tillsammans mycket, lånar spelare åt varandras lag och för spelare till zonens tekniktävlingar, berättar Hanén.

Men satsningen att höja flickfotbollens profil har bara börjat. Det behövs bland annat flera tränare och ett enhetligare träningsinnehåll så att flytten till en ny åldersklass går lättare. Högklassigare verksamhet, helt enkelt. Ett konkret exempel av detta var att Hanén under säsongen plockade in en bekant målakt som målvaktstränare. Utvecklingen var märkbar då en tränare kunde fokusera enbart på ett specialområde.

Tacklar fördomar

Hanén har fungerat som en länk mellan flickjuniorerna och damlaget och har samtidigt gett synlighet åt det duktigt presterande damlaget. Hon har fått hjälp av sina lagkamrater på sina träningar – till juniorernas stora glädje. Juniorerna har varit ivriga att visa upp sina kunskaper för damlagets spelare.

Ännu år 2018 möter dam- och flickfotbollen en hel del fördomar.

– Jo, man hör nog en hel del att flickor inte kan spela fotboll, att det inte är fin fotboll och att ingen orkar se damfotboll, säger Hanén.

– Men genom att vi steg till tvåan så har många sagt att de kommer och se oss spela nästa säsong, fortsätter Hanén som är nöjd över att FCFJ:s framfart bryter ner gammalt "gubbtänk".

Hanén ser fram emot att börja förberedelserna för fotbollsåret 2019 då FCFJ, med över 800 medlemmar, hoppas på att fortsättningsvis utveckla Borgåfotbollen.

Mer läsning