Flerfaldig Grammy-vinnare ses på Porvoo Jazz Festival

FESTIVALNAMN. Jazzpianisten Joonas Haavisto hör till artisterna som uppträder på höstens Porvoo Jazz Festival. Temat i övrigt är tonsättande trumslagare. Bild: Toni Rutanen

Förberedelserna inför höstens sjunde upplaga av Porvoo Jazz Festival pågår för fullt.

Programmet för festivalen som pågår den 27–29 september är ganska långt klart och bjuder bland annat på ett av jazzmusikens amerikanske toppnamn – den sexfaldigt Grammy-belönade trumslagaren Jeff "Tain" Watts som fungerar som festivalens huvudartist.

Temat för årets jazzhelg är tonsättande trumslagare och för arrangörerna är det en fjäder i hatten att få med Jeff Watts, en av den moderna jazzmusikens mest kända namn. Watts har musicerat med och spelat in musik bland annat med Wynton och Brandford Marsalis, Michael Brecker, Betty Carter och Ravi Coltrane.

I Borgå uppträder Watts tillsammans med den amerikanske gitarristen Paul Bollenback och den finländska basisten Antti Lötjönen.

Porvoo Jazz Festival bjuder på ett program där också den inhemska jazzen förs fram på ett mångsidigt sätt. Det större konserterna ordnas i år på Kulturhuset Grand, bland annat ses Iro Haarla på scenen, och utöver det håller man till på Gamla 123. I de tidigare biosalongerna spelar tonsättande trumslagare som Okko Saastamoinen och Olavi Louhivuori.

På Gamla 123 uppträder även jazzpianismens heta namn Joonas Haavisto, Jukka Eskola Soul Trio samt sångaren och låtskrivaren Jose Mäenpääs band Josén Pimeä puoli.

Porvoo Jazz Festival på Kulturhuset Grand och på Gamla 123 i Borgå den 27–29 september.