Flera värmerekord under onsdagen – snart ny chans för "riktig vinter" i söder

Det exceptionellt varma vädret har fått syrenbuskarna att knoppas i Helsingfors där Meteorologiska institutets väderstation på Malms flygplats uppmätte en temperatur på 7,8 grader Celsius på onsdagen. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Den exceptionellt varma vintern gick in i en ny fas på onsdagen när flera lokala värmerekord uppmättes på Meteorologiska institutets väderstationer på olika håll i landet. I Borgå var det som mest kring sju grader.

– Vi har hittills registrerat tre värmerekord som överträffar alla tidigare noteringar i vår långtidsstatistik som sträcker sig minst 50 år bakåt, säger den jourhavande meteorologen Paavo Korpela på Meteorologiska institutet.

I Tavastehus uppmättes 7,7 grader på onsdagseftermiddagen medan väderstationen i Kouvola uppmätte 7,6 grader och stationen i Heinola noterade en temperatur på hela 8,1 grader.

– Det handlar om obekräftade uppgifter som ännu kan justeras under onsdagskvällen. Vi bekräftar de exakta uppgifterna på torsdag, säger Korpela.

Orsaken till det varma vädret är ett seglivat lågtrycksområde i Nordatlanten som pressar varma luftmassor österut i riktning mot Skandinavien och Finland. Det här lågtrycksområdet har format den dominerande vädertypen denna vinter. Trots att januari har varit rekordvarmt i år kan kallare väder vänta redan om några dagar.

– Våra prognoser visar att ett vidsträckt högtrycksområde kan komma med kall luft och vinterkyla under helgen och nästa vecka.

Betyder det här att snöfall är att vänta i södra Finland?

– De närmaste dagarna får utvisa hur vädret utvecklar sig, men möjligheten finns att vi får uppleva en riktig vinter också i södra Finland nästa vecka.

Onsdagen präglades därtill av mycket hårda vindar till sjöss. Enligt Meteorologiska institutet har man uppmätt vindstyrkor på mellan 14 och 19 meter i sekunden. I Finska vikens östra delar uppmättes vågor som var över fyra meter höga.

– Landområdena har inte drabbats lika hårt av vindbyarna. Vinden kommer att mojna under kvällen och läget stabiliseras redan under natten.

Mer läsning