Flera poliser som kan svenska behövs – Kulturfonden ger bidrag till förberedande polisutbildning

BEHÖVS. Svenska kulturfonden skjuter till 50 000 euro till en ettårig föreberedande utbildning för blivande poliser. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Det behövs fler svenskspråkiga poliser i Finland och Kulturfonden hoppas att fler svenskspråkiga börjar studera till polisyrket.

– Bristen på poliser som behärskar svenska är uppenbar och allvarlig. Det är i Kulturfondens intresse att stödja rekryteringen av svenskspråkiga till polisyrket i Finland, säger Kulturfondens ombudsman Sonja Ollas-Airinen i ett pressmeddelande.

Det är orsaken till att Svenska kulturfonden har beviljat 50 000 euro till en förberedande utbildning för studier vid bland annat Polisyrkeshögskolan.

Den ettåriga utbildningen, Samhället Finland, startar hösten 2019 vid Kronoby folkhögskola. Målsättningen med utbildningen är att få fler svenskspråkiga studerande till polisens grundutbildning och på sikt säkerställa att det finns tillräckligt många svenskspråkiga poliser i Finland.

Den nya utbildningen är allmänbildande med fokus på de kunskaper som behövs i polisyrket andra viktiga samhällsuppgifter. Ansökningstiden är under våren 2019.

Kronoby folkhögskola ordnar utbildningen i samarbete med Polisyrkeshögskolan i Tammerfors och Polisinrättningen i Österbotten. Kulturfondens bidrag på 50 000 euro går till Kvarnen, en samkommun som upprätthåller Kronoby folkhögskola. Kvarnen består av kommunerna Kronoby, Karleby, Jakobstad, Pedersöre och Larsmo.

Bidraget beviljades på Kulturfondens styrelsemöte den 3 oktober 2018. ÖN

Mer läsning