Flera östnyländska konstnärer har del i Sauli Niinistös porträtt

MOSAIK Porträttet på president Sauli Niinistö består av hundra delar skapade av hundra konstnärer. Porträttet kommer att finnas i sessionssalen för presidentföredragningar i Statsrådsborgen. Bild: Statsrådets kansli

Det officiella porträttet av republikens president Sauli Niinistö offentliggjordes i fredags i Statsrådsborgen i Helsingfors.

Porträttet av president Sauli Niinistö är en mosaik av hundra mindre verk som har gjorts av hundra konstnärer – grafiker, skulptörer, konstmålare samt video-, performans- och fotokonstnärer – varav flera har koppling till östra Nyland.

Medverkar gör bland annat Borgåbördiga Karoliina Hellberg och Timo Vaittinen samt Reima Nevalainen, Jenni Toikka och Suvi Härkönen som alla bor och arbetar i Borgå. Installationskonstnären Härkönen är för övrigt aktuell med en utställning i Konsthallen i Konstfabriken i höst. En del i president Niinistös mosaik har också Lovisabaserade installationskonstnären Pia Sirén.

Konstnärerna som skapat porträttet representerar en yngre konstnärsgeneration och de är eller har tidigare varit verksamma i Finland.

Det är president Niinistö som har bestämt hur porträttet ska se ut och han bjöd in hundra konstnärer i konstprojektet. Först fotograferades presidenten, och därefter delades fotografiet i hundra bitar som lottades ut bland de konstnärer som hade fått inbjudan att delta.

Konstnärerna hade konstnärlig frihet att göra en egen tolkning av sin bit av porträttet. De arbetade på var sitt håll utan att veta vad de andra gör. Till sist lades bitarna ihop så att de bildar ett enda verk. Mosaiken återspeglar mångfalden av modern konst i och med att konstnärerna är verksamma inom konstens olika områden.

Det samfundskonstnärliga porträttet har producerats av bildkonstnärerna Atro Linnavirta och Anita Naukkarinen.

Allmänheten har möjlighet att se porträttet av president Niinistö när det ställs ut i konstmuseet Ateneum i juni 2018. ÖN