Flera nyheter på Moon River

KULTURFEST. Moon River-festivalen görs i samarbete mellan många aktörer och programmet fortsätter utvecklas för varje år. Bild: Anna Lillkung

Gatukonst, matfest och Sås & Kopp. Årets Moon River bjuder på ett fullspäckat festivalprogram med både gamla favoriter och nya spännande inslag.

– Moon River ser annorlunda ut varje år. Nu i år har vi igen en massa nytt, till exempel matfesten SMAKU, säger Laura Pulkkinen, koordinator på Moon River ry.

Arrangörerna bakom femte Moon River-festivalen i Borgå har i år satsat på att erbjuda kultur och upplevelser för alla sinnen. Festivalen inleds redan på fredagskvällen den 26 augusti med en konsert på Rafael's Steakhouse. På lördag blir det heldagsprogram på festivalområdet.

– Det blir ett helt superveckoslut med en massa programpunkter. Det är också roligt att vi är många som ordnar det här tillsammans, säger Kari Hirvonen, ordförande för Moon River Borgå rf:s styrelse.

Många nya kulturupplevelser

De största nyheterna på årets festival är gatukonstevenemanget STRÖÖT – Porvoo Street Art och matfesten SMAKU – Taste of Porvoo.

– SMAKU är Borgå restaurangernas första gemensamma evenemang. Restaurangerna kommer erbjuda mindre portioner för fem euro styck i Kulturhuset Grands utrymmen, berättar Pulkkinen.

Moon River-arrangörerna vill genom SMAKU framhäva Borgås rika restaurangutbud och fjorton restauranger kommer medverka i matfesten.

– Flera restauranger kommer också ha kulturprogram i sina egna lokaler under veckoslutets lopp, säger Pulkkinen.

Gatukonstevenemanget STRÖÖT samlar bildkonst och konsthantverk som en del av gatubilden på festivalområdet. Största delen av de medverkande konstnärerna är lokala och bland annat stickgraffiti, muralverk, dans och ljudkonst kommer liva upp stadsbilden.

– Vi har bland annat Voice of Rauta som kommer att uppträda i Köpcentret Lundi. Då kommer slagverksvirtuoserna Roland Thürkauf och Thomas Törnroos trumma på olika objekt och skapa ett rytmiskt skådespel, säger Iina Virkki, som ansvarar för STRÖÖT.

Upplevelser för gamla som unga

Under festivaldagarna kommer det vara flera konserter, dansuppträdanden och temakryssningar. En populär programpunkt från i fjol, Moonlight Serenade på Fredrika-båten, är också tillbaka.

– Förra året gick folk av båten överraskande tagna och undrade vad som nyss hade hänt, säger Pulkkinen.

Festivalen sammanstrålar med Alvas familjedag, som firas till minnet av Alva Forsius. Därför satsar bland annat Grand på att ordna program och pyssel för barnen.

– Tack vare en donation från förra årets Luciainsamling har vi kunnat bjuda hit Sås & Kopp i år. Konserten är gratis och utan åldersgräns. Det är bara att komma hit, säger Birgitta Palmqvist, verksamhetsledare på Kulturhuset Grand.

Arrangörerna ordnar också barnteater i Finnby Teaterhus. Teatteri Soittorasia ger ett antal föreställningar på finska under dagen, bland annat en som handlar om Borgås sjörövare Svarttis.

– Så här ser programmet ut nu men det blir antagligen ännu flera nummer och vissa ändringar. Det lönar sig att följa med vad som händer på de sociala medierna, säger Pulkkinen.

Festivalområdet sträcker sig från Konstfabriken via Ågatan till Gamla stan. Ågatans nya parkeringsområde är huvudplats.

Program ordnas även i Konstfabriken, Finnby Teaterhus och Kulturhuset Grand.

Festivalens program hittas på hemsidan www.moonriverporvoo.fi/ohjelma

Många programpunkter är gratis. Pris på evenemang som kostar anges i programmet.