Flera markbränder i regionen

En vassbrand uppstod på Sarvsalö, medan några barns tändstickslekar ledde till en markbrand i Mörskom. Torkan innebär brandfara för tillfället.

Ungefär 300 meter vass brann på Sarvsalö lite före klockan 15 på torsdagen. Branden uppstod enligt jourhavande brandmästare Petri Lyttinen efter att en invånare brände vass.

– Uppenbarligen spred sig elden och hotade såväl stugan som skogen.

Enligt Yle Östnyland fick Isnäs FBK ändå branden under kontroll i en släckningsoperation som pågick i några timmar.

Räddningsverket fick släcka också andra markbränder på torsdagen. I Mörskom brann ungefär en halv hektar åker ungefär samtidigt som på Sarvsalö. Enligt förhandsuppgifter till räddningsverket orsakades eldsvådan av barn som lekte med tändstickor.

– Det hör till ovanligheterna att det skulle vara orsaken på åkrar. Avbränning är däremot en normal orsak till markbränder den här tiden på året. En sådan ägde också rum i Mörskom på onsdagen, säger Lyttinen.

Lyttinen är förvånad över att Meteorologiska institutet inte gått ut med varningar för torkan åtminstone på fredagsförmiddagen.

– Det är torrt nu, och risken är stor. Meteorologiska gör sina egna analyser, och det är lite underligt att man inte gått ut med varning just nu.