Fler barn kan ha höstlovs-skoj på Zentra

MAT MED STING. Lian, Minni och Milja har gjort en haj av en vattenmelon. Bild: Kristoffer Åberg

Stämningen var det inget fel på men deltagarna hade kunnat vara många fler då höstlovsprogrammet körde i gång på Zentra. Ungdomsarbetare Karin Strengell hoppas att fler barn och unga ska hitta till ungdomslokalen under veckan, särskilt som många intressanta program och aktiviteter ännu står i tur.

På scenen i lokalen Monttu i Zentra står femteklassarna Lian, Milja och Minni och beundrar sin skapelse.

– Vi har gjort en haj av en vattenmelon med olika bär och vindruvor i munnen. Den är en dekoration men man får nog plocka åt sig av bären, säger Ninni.

Ungdomsarbetare Karin Strengell skjuter in att alla dekorationer som tillverkas på morgonen kommer att vara framställda på barnkalaset som ordnas på eftermiddagen.

Lian och Minni kommer att delta i programmet hela veckan Milja säger att hon kommer att vara med åtminstone på onsdagen.

– För då gör vi slime, alltså ett slags slem.

– Slime med olika färger och glitter är jättepop för tillfället. Jag har hört av föräldrar att de får köpa hem potatismjöl jämt och ständigt då barnen hela tiden vill göra slime, säger Karin.

Minni säger att hon är glad över höstlovsprogrammet.

– I annat fall skulle jag väl sitta hemma med telefonen eller träffa kompisar på något annat ställe.

Innan flickorna rusar vidare till nästa aktivitet skriver de sina namn på en papperslapp som placeras vid vattenmelonshajen.

Olika tema varje dag

Det är inte bara stadens ungdomsarbetare som håller i trådarna på Zentra under höstlovsveckan. Med finns konstnärer, företagare och många unga från olika skolor. I ett av köken håller Ranja Eljahiri, Sara Osman och Thyuser på med att förbereda sin bakningsstation. De har knäckt ägg och socker i en stor skål, russin ligger i blöt i en annan.

– Barnen ska få baka marockanska mandel- och russinbakelser, säger Ranja medan hon plockar fram elvispen.

– Av den här satsen borde det bli kring hundratio bakelser, säger Thyuser.

Trion studerar på Point College och har siktet inställt på att jobba inom social- och hälsobranschen. De berättar att deras deltagande i höstlovsprogrammet är en del av praktiken.

Några barn syns dessvärre ännu inte till men skolgångshandledaren och -coachen Linda Holmberg, som också jobbar i köket, säger att man i värsta fall får baka på egen hand.

– Så kan vi sedan bjuda de färdiga bakelserna åt barnen.

För första gången ordnar stadens ungdomstjänster inga läger under höstlovet, i stället har man valt att satsa på mässveckan på Zentra som fått namnet De ungas Borgå.

Karin Strengell säger att varje dag är uppbyggd kring ett eget tema. På måndagen stod mat och världen i tur.

– På tisdag är temat kultur, på onsdag hantverk och DIY (Do it yourself, gör det själv), på torsdag sport och rörelse samt på fredag spel och sociala medier, säger hon.

Åtminstone på måndagsförmiddagen var antalet deltagare en besvikelse, endast ett tiotal barn och unga hade tagit sig till Zentra.

– Helst skulle vi ha minst 60–100 deltagare per dag. Kanske vi inte lyckats tillräckligt bra med marknadsföringen eller så finns det helt enkelt inte efterfrågan på ett sådant här evenemang.

Att delta i mässveckan kostar 5 euro per dag och för att det ska vara så enkelt som möjligt att komma med krävs ingen förhandsanmälan förutom till LAN-partyt för elever i åk 7 och äldre.

Karin hoppas så många som möjligt ännu ska nappa på chansen att delta, så hon kommer med några tips från veckans program.

– Jag tycker ju att allt program är intressant men om jag ska nämna något så har vi flera uppträdanden med dans och magi samt olika verkstäder på tisdag. På onsdag gör vi ju slime, som vi redan talade om, men vi bygger också käpphästar. På torsdag blir det hinderbana i UV-ljus och tävling med käpphästarna. Förutom LAN-partyt för lite äldre elever ordnar vi också ett Mini-LAN-party på fredag.

Möss hela veckan

Ett program som pågår hela veckan på Zentra är konstnären Johanna Kunelius verkstad där man gör möss av tyg.

– Vi har fått en gammal parkbänk av staden som vi kommer att fylla med möss tillverkade av tyg- och läderbitar. Jag har fått ett stipendium från Finlands kulturfond och det här blir min tionde konstbänk.

Hon och systern Tiina Kunelius instruerar andraklassaren Mila och fjärdeklassaren Onni hur man syr på maskin.

Mila gasar och Johanna styr, samarbetet verkar fungera bra. Onni däremot verkar behärska båda delarna på egen hand, han berättar att han tidigare sytt bland annat tygkassar.

– Trevligt att ha något att göra på höstlovet, jag kommer hit alla dagar utom på fredag.

Program

Plock bland höstlovsprogrammet

Sibbo:

• 19.10: Utfärd till Superpark i Vanda klockan 12:00-19:30. Utfärdens pris är 20 euro, inkluderar transport och armband. Anmälning via kommunens nätsajt.

• 20.10: Två robotverkstäder på Nickby ungdomsgård, Bubbisvägen 2, mellan klockan 9 och 12 samt mellan klockan 13 och 16. Målgrupp: åk 1–4, pris 25 euro. Deltagarna får på ett kreativt sätt lära sig hur elektronik och apparater i vardagen är uppbyggda och fungerar.

Lovisa:

• 20.10: Utfärd till I Love Me-mässan i Helsingfors. Pris: 20 euro, för barn under 7 år 10 euro. Bindande anmälning till Lovinfo senast onsdagen 18.10, telefon 019 555 555. Målgrupp: Alla.

• 20.10: Vattendisko mellan klockan 10.30 och 12 på Servicehuset Esplanad, Drottninggatan 7. Pris: 2 euro. Målgrupp: Skolelever. Anmälan till Lovinfo senast onsdagen 18.10, telefon 019 555 555.

• 21.10: Teater- eller ishockeyresa till Kouvola. Pjäsen Peppi Pitkätossu 20 euro eller matchen Kookoo–HIFK 25 euro. Bindande anmälning till Lovinfo, telefon 019 555 555, senast to 12.10. Målgrupp: Alla.

Borgå: Förutom mässveckan i Zentra erbjuder staden också annat höstlovsprogram.

• 16–18.10: Motionsläger i Kokonhallen för 8–11-åringar klockan 9.30–15.

• 19.10: Utflykt till Superpark i Vanda.

• 20.10: Bubbelfotboll i Kokonhallen klockan 12–14. Åldersgräns: tio år och äldre.

Mera information om programmet på borga.fi, sibbo.fi och lovisa.fi.