Finsk skräckfilm distribueras i USA – Borgåskådisen Ria Kataja spelar kuslig bybo

SKRÄCKABINETT. Det är ett kusligt gäng lantisar, däribland Ria Kataja i rött förkläde, som bebor byn Kyrsyä, skådeplats för regissören Roope Olenius thriller-skräckfilm som nu ska visas på bio i USA. Bild: Roope Olenius

Den kritikerrosade finska filmen Kyrsyä – Tuftland intar USA. Filmen som är en mix av thriller, mysterium och skräck går i mars upp på de amerikanska biograferna.

Hillbilly horror (lantisskräck) är en annan genrebenämning som använts på regissören Roope Olenius långfilmsdebut Kyrsyä – Tuftland. Filmen, som kommer med mystiska element och svart humor à la Twin Peaks, utspelar sig i den purfinska byn Kyrsyä och i centrum för händelserna står Veera W. Vilos studentska som får ett sommarjobb i den isolerade byn.

I filmen, precis som i Neea Viitamäkis originalpjäs, börjar de till en början så harmlösa lantsortsborna visa sin sanna natur och skräcken sprider sig i det oändliga finländska nationallandskapet.

Förra veckan blev det klart att den finska skräckrullen kommer att visas på bio i USA. Det är Subliminal Films som köpt filmens amerikanska rättigheter, och enligt uppgift ska Kyrsyä – Tuftland får biopremiär den 1 mars 2019.

Kyrsyä – Tuftland är en kvinnodriven film och i rollerna ses en rad prisbelönta, inhemska skådespelare som också uppmärksammats internationellt. Skådespelaren Ria Kataja, bosatt i Borgå, spelar en av kvinnorna i det självförsörjande bysamhället och i andra centrala roller ses Saara Elina och Enni Ojutkangas samt Jari Manninen och Ari Savonen.