Finlandssvenskt och lokalt i författarstartfältet som gör upp om Runebergspriset

Åtta inhemska författare tävlar om Runebergspriset i litteratur 2021. Finlandssvensk färg åt startfältet ger Ann-Luise Bertell och Ulrika Hansson, Selja Ahava och Maria Peura står för det lokala. Bild: Outi Paappanen

Österbotten sveper in på den litterära arenan. När kandidaterna för Runebergspriset i litteratur presenterades i dag fanns Ann-Luise Bertells och Ulrika Hanssons österbottniskt förankrade romaner med i racet. Lokal prägel åt heatet ger Selja Ahava och Maria Peura, bägge författare med Borgå som bas.

Två finlandsvenska författare finns med bland kandidaterna som tävlar om Runebergspriset i litteratur 2021. De är Ann-Luise Bertell, nominerad för romanen Heiman, och Ulrika Hansson, nominerad för debutromanen Jaktlaget.

De totalt åtta kandidaterna har valts ut bland 246 finsk- och svenskspråkiga böcker, och årets urvalsjury – författaren Marja-Leena Tiainen, kritikern Merja Leppälahti och doktoranden i nordisk litteratur Hanna Lahdenperä, läste sig i väg ut i världen, åkte till och med till främmande planeter, men mestadels rörde man sig i de stora städerna i södra Finland.

– Det svenskspråkiga Österbotten var också välrepresenterat, konstaterar juryn i ett pressmeddelande.

Kandidaterna för Runebergspriset i litteratur år 2021 är:

Selja Ahava: Nainen joka rakasti hyönteisiä (Gummerus), Ann-Luise Bertell: Heiman (Förlaget), Ulrika Hansson: Jaktlaget (Schildts & Söderströms), Jari Järvelä: Klik (Tammi), Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (WSOY), Maria Peura: Kantajat (Otava), Marisha Rasi-Koskinen: Rec (S&S) och Kristiina Wallin: Meduusameri (Tammi).

Runebergspriset delas ut av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Finlands författarförbund, Finlands kritikerförbund och Finlands Svenska Författareförening.

Prissumman är 20 000 euro.

Starkt romanberättande

Största delen av böckerna som juryn tog del av var romaner men det fanns också många diktsamlingar att begrunda, medan de övriga skönlitterära genrerna var på undantag.

– Det gavs ut endast få essäer och noveller, vilket torde avspegla de stora förlagens publiceringspolitik, säger juryn i ett pressmeddelande.

Namnet på författaren som vinner Runebergspriset 2021 offentliggörs på Runebergsdagen den 5 februari. Bild: Outi Paappanen

Däremot ansåg juryn att texterna var både mångsidiga och mångstämmiga; utmanar läsaren att tänka på saker ur ett nytt perspektiv.

Många starka berättarröster gör sig också hörda. Ann-Luise Bertells nominering motiveras bland annat med att hon med Heiman skrivit "en stor roman om den lilla människan, en roman som bärs av språklig särprägel och narrativ rytm."

Ulrika Hanssons Jaktlaget fick juryn på fall bland annat för att hon skickligt skriver fram "det vackra och det grymma i såväl konflikt som kärlek och låter sina gestalter fatta omöjliga beslut utan att peka med hela handen."

Dubbelt upp för Borgå

Borgåbaserade författaren Selja Ahavas roman Nainen joka rakasti hyönteisiä (ungefär kvinnan som älskade insekter) finns också med bland de nominerade titlarna. Bakom huvudpersonen ligger 1600-talskvinnan, Maria Merian, som iakttog och avbildade insekternas metamorfos. Enligt juryn består en verklighet genom hela romanen, "nämligen naturens förunderlighet, skörhet och förgänglighet".

Det gavs ut endast få essäer och noveller, vilket torde avspegla de stora förlagens publiceringspolitik.

Maria Peura har också sin bas i Borgå och är nominerad för boken Kantajat (ungefär bärarna). Romanen utspelar sig våren 1959 i en nordlig bygemenskap. Smuggling och sträng religiositet präglar bysamhället och enligt juryn skildrar Peura "starkt och berörande människorna i norr och tidsåldern" och man finner att "berättelsen rycker med sig och håller en i sitt grepp ända till det dramatiska slutet".

Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen den 5 februari 2021 och utses av en prisjury bestående av författaren Sinikka Vuola, kritikern Marissa Mehr och FD, litteraturforskaren Julia Tidigs.

År 2019 utdelades Runebergspriset till Ralf Andtbacka för diktverket Potsdamer Platz. En dikt.