Finlands Solsidan finns i Borgå

Den svenska succéserien Solsidan kommer i höst i finsk version och för Borgåborna kommer det säkert inte som någon överraskning att Borgå är staden som förvandlas till det fiktiva Poutaniemi.

– Precis som i förlagan Solsidan är den finska seriens Puotaniemi en fiktiv stadsdel. Interiörerna är inte bundna till någon specifik stad men en del av miljöerna är realistiska och för dem ha vi valt Borgå, säger utvecklingschef Petteri Summanen på produktionsbolaget Zodiak Finland som producerar serien för MTV3.

Den finska serien, som går under namnet Onnela, baserar sig på Solsidans manus och det innebär att Puotaniemi kommer med vissa inbyggda premisser. Det ska vara en stad som ligger idylliskt, havsnära och naturskönt, och som har huvudstadsregionens service på ett visst avstånd.

– Det handlar om att återvända till barndomens trygga landskap och den bästa platsen för att återspegla det fenomenet finns i Borgå. För många finländare representerar Borgå sinnebilden av en trivsam och vacker småstad, säger Summanen.

Rätta markörer

Den som följt med Solsidan vet ungefär vad som krävs: prydliga villaområden, mysigt grannskap, grönska och havsglitter. Nu följer förstås frågan om vad som är Borgås solsida, men det vill Petteri Summanen inte specifikt ringa in.

– Det går inte att placera in teveseriens Puotaniemi på kartan, men däremot kommer vi att med kameran skapa ett generellt landskap från Borgå. Vi har kört omkring mycket i staden och kollat in vackra hus.

Summanen tillägger att teveformatet medger att man zoomar in på enskilda hus som bildar seriens centrala punkter. Man helt enkelt skapar en egen version på det som redan finns.

Spelas in i Borgå

Teveseriens inspelningar startar i Borgå redan i sommar och till en början filmar man den första säsongens tio avsnitt. Petteri Summanen beskriver det svenska ursprungsmanuset som så bra, "en teveklassiker av europeiska mått", att det inte finns särskilt mycket som det lönar sig att ändra på.

– Den första säsongen av Solsidan spelades in 2004 och världen har ändrats en del sedan det. Det väger vi in vår manusversion skriven av Melli Maikkula, och detsamma gäller vissa kulturskillnader mellan Sverige och Finland. Vi förankrar storyn i en finsk kontext.

Summanen konstaterar att serien Onnela samtidigt kommer med någonting nytt för finsk teve. Temat i sig är inget nytt – han har själv spelat med i serien Hyvät naiset ja herrat där det handlade om relationer och familjer – men Solsidans realistiska miljö i kombination med personernas ofta absurda problem är i en helt egen komisk klass.

Finstämt grepp

– Solsidan är gjord i en finkänslig anda, med ett lättare grepp än vad fallet kanske är i finska serier. Personerna i Solsidan mår ganska bra och deras mänskliga svagheter och problem, som sällan är väldigt allvarliga, gör dem lätta att närma sig. Deras neurotiska idéer tar sig uttryck som komiska svårigheter.

Seriens casting gjordes nu i vår över en längre period. Att det tog tid berodde på att regissören Marja Pyykkö, bekant bland annat för serier som Yösyöttö och Koukussa, var noga med att rätt skådespelare skulle engageras för de centrala rollerna.

– Det är väldigt viktigt att så att säga hela porträttet är balanserat. Det står klart uttalat i manuset hur de olika personerna ska vara, och då gäller det att träffa rätt med rollbesättningen, säger Petteri Summanen.

Komiska Jorma

För alla Solsidan-älskare är det förstås också viktigt att det blir rätt. Solsidans tre radarpar, Mickan och Fredde, Alex och Anna samt Ove och Anette, har fått sina finska Onnela-versioner. Pekka Strang och Anna-Maija Tuokko gör paret Schiller eller Aalto som de heter på finska, Eero Ritala och Elena Leeve spelar paret Löfström-Svensson det vill säga paret Hyvärinen-Mäkinen medan Santtu Karvonen och Pirjo Heikkilä gör stämningstorpederna Sundberg.

– Poutaniemis Ove heter Jorma Kemppainen och man kan utan tvekan kalla honom för seriens komiska dynamo. Santtu Karvonen har en läcker roll att spela, säger Summanen.

Den första säsongen av Onnela sänds redan i höst MTV3:s webbteve C More för att kablas ut i folks teveapparater i början av nästa år.

FAKTA

Solsidan

Har gjort succé i Sverige och serien samt skådespelarna som gör den har upprepade gånger prisbelönats på den svenska Kristallengalan där landets bästa teveprogram utses.

Solsidan har bland annat vunnit priset för bästa komediserie åren 2010, 2011 och 2014.

Solsidan har, förutom i Sverige, visats i Finaland, Norge, Danmark och Belgien och rättigheterna har sålts till den amerikanska tevekanalen ABC.

I Sverige har Solsidan samlat upp till 2,5 miljoner tittar.

I Sverige visas serien av TV4.