Finlands snabbaste löpare samlas i Borgå

TÄVLING. På veckolutet kan man njuta av höklassig sprintlöpning i Borgå. Arkivbild. Bild: Kristoffer Åberg

I dag kan man njuta av sprintlöpning på hög nivå i Borgå. På anmälningslistan till evenemanget Topgames Sprint finns redan några finska mästare.

I år avslutas friidrottstävlingen Borgå Topgames med ett nytt evenemang: Topgames Sprint, där idrottare i seniorklassen tävlar på sträckorna 100 meter, 300 meter och 110 meters häcklöpning. Tävlingen förväntas vara stenhård.

– Vi har redan många intressanta namn på anmälningslistorna. Till exempel deltar Roope Saarinen, finsk mästare på 200-meterssträckan, och Lotta Kemppinen som är finsk mästare på 100-meterssträckan, säger Akilles friidrottssektions och organisationskommitténs ordförande Lars Fagerholm.

Alla toppsprinters från Akilles deltar också i söndagens tävlingar. Borgå har blivit känd som en riktig sprintlöpningsstad.

– Våra sex snabbaste herrar löper hundra meter på under elva sekunder. Varje heat kommer att vara en hård kamp, säger Fagerholm.

Tät stämning

Topgames Sprint är något av ett experiment för Akilles. Det är första gången som det ordnas en sprinttävling i seniorklassen i samband med juniortävlingen Borgå Topgames.

– Planen är att testa idéer, samla feedback speciellt från idrottarna, och utveckla konceptet i framtiden. Vi vill bjuda på en högklassig tävling med tät stämning, säger Fagerholm.

Tävlingen erbjuder också medvindsgaranti, så chansen att det springas nya rekord under söndagen är hög.

– Det är en kompakt några timmars helhet som bjuder Borgåborna på en ypperlig chans att åskåda kampen mellan de snabbaste löparna i Finland.

Borgå Topgames börjar klockan 11 på söndagen den 12 juli på centralidrottsplanen i Borgå. Topgames Sprint börjar klockan 15.