Finlands gymnasistförbund uppmanar till skolstrejk på fredag: "De som trotsar skolan har vårt fulla stöd"

STREJK. På fredag klimatstrejkar elever över hela världen. Så här såg det ut i vintras när Borgåunga demonstrerade för klimatet. Arkivbild. Bild: Jannika Lindén

Gymnasistförbundets ordförande Roosa Pajunen säger att alla har rätt att strejka enligt grundlagen.

Klimataktivisten Greta Thunberg uppmanar elever över hela världen att skolstrejka på fredag för att kräva snabba politiska beslut för att motverka klimatförändringen. Enligt Thunberg arrangeras klimatstrejkerna på minst 1 325 platser i 98 länder.

I Finland säger sig en del skolor stödja elevernas strejk, medan andra skolor kommer att ge frånvaroanmärkningar.

– Alla elever har rätt att strejka enligt grundlagen. Men det är upp till var och en att avgöra själv ifall man är frånvarande från skolan, säger Finlands gymnasistförbunds ordförande Roosa Pajunen.

Vad borde skolorna göra?

– Vi uppmuntrar skolorna att vara flexibla så att eleverna kan delta i strejken, men vi förstår också att eleverna måste delta i undervisningen.

Anser du att eleverna borde delta i strejken också om skolan förbjuder det?

– De som bestämmer sig för att strejka har vårt fulla stöd eftersom orsaken är så viktig. Det krävs åtgärder mot klimatförändringen.

Enligt Pajunen är det fint att unga har en vilja att påverka samhället och har hittat en metod för att visa sitt engagemang.

– Klimatstrejken engagerar unga internationellt och det gäller inte bara gymnasieelever eller ens elever i grundskolan. Det finns till och med dagis som har valt att delta.

Mer läsning