Finlands bästa brandman är Borgåbo

BÄST I LANDET. Tio tuffa brandmän deltog i teveserien Suomen paras palomies, Finlands bästa brandman. Borgåbon Aki Rasilainen vann titeln som första någonsin. Bild: Kristoffer Åberg

Borgåbon Aki Rasilainen kan numera titulera sig Finlands bästa brandman. Han tog sig till final i kanalen Sub:s nya teveformat där han segrade över Sibbobrandmannen Antti Virtanen.

Vi träffar Aki Rasilainen på Östra Nylands räddningsverk i Borgå dagen efter att finalavsnittet i teveserien Suomen paras palomies, Finlands bästa brandman, kablats ut. Rasilainen är egentligen på semester, men befinner sig på sin arbetsplats för att träna och hinner med ett snabbt snack med pressen.

För Rasilainen är det viktigt att hålla sig i form – för jobbets skull men också för att må bra – och musklerna spänner under skjortan när vi gör en rundtur på brandstationen för att hitta ett lämpligt ställe för fotograferingen. Finlands bästa brandman poserar vant, men så hann han också bli van vid kamerornas ständiga närvaro då teveserien spelades in i fjol höstas.

– Det var två intensiva veckor som vi tillbringade på Räddningsinstitutet i Kuopio. Dagarna var långa och fysiskt tuffa, ofta på upp till 14 timmar, säger han.

Aki Rasilainen fick höra om den tevebaserade brandmanstävlingen via ett rekryteringsbrev per e-post som gick ut till räddningsverken. Han bestämde sig för att söka.

– Det kändes som en kul utmaning och jag tyckte det skulle bli spännande att se hurdana olika grenar och tävlingar man hittat på i programmet.

VIGULANT. Aki Rasilainen som jobbar på Östra Nylands Räddningsverk lyfter fram seghet och uthållighet som sina största styrkor. Stå på händer går också bra. Bild: Kristoffer Åberg

Tio utvalda

Brandmännen som var intresserade av att göra tevedebut sållades – de intervjuades, provfilmades och testades på olika sätt – och Rasilainen kom in bland de tio som valdes ut. Med kom också Sibbobrandmannen Antti Virtanen så Östra Nylands räddningsverk, som är ett av landets minsta, stod sig minst sagt väl i konkurrensen.

Lade du dig i hårdträning när du visste att du kommit med?

– Jag hade faktiskt tränat rätt hårt redan i ett, ett och ett halvt år före programmet kom in i bilden, så jag bara fortsatte träna och jobbade kanske lite extra med att förstärka vissa egenskaper, säger Aki Rasilainen.

Som sina främsta kvaliteter lyfter Borgåbrandmannen fram uthållighet och seghet: han är inte den som ger sig i första taget.

Det här var personlighetsdrag som han hade nytta av i de många olika tävlingsmomenten som brandmännen ställdes inför i teveserien. Klättra, hänga, dyka, det fanns många sätt att testa deltagarnas styrkor.

– Vi var ett jämbördigt gäng. Som jag ser det kunde vem som helst av oss ha vunnit.

Jag bara fortsatte träna och jobbade kanske lite extra med att förstärka vissa egenskaper.

Väggarbete

Finalavsnittet, som sändes i torsdags, filmades i backhoppningsbacken i Puijo och avgörandet stod mellan tre brandmän. I semifinalen skulle trion forcera tre väggar med hjälp av slägga och brandyxa, och där var Aki Rasilainen och Antti Virtanen snabbast och klara för det sista tävlingsmomentet.

– Den första väggen var som en riktig husvägg och ganska svår att forcera med de här redskapen. På jobbet använder vi för det mesta motorsåg om vi ska in i ett brinnande hus, säger Rasilainen.

I den avgörande tävlingen tog sig brandmännen upp för den nästan lodräta backen på 400 meter, från hoppgropen upp till backkrönet. Därefter klättrade de upp längs med trapporna till hopptornet varifrån de firade ner sig till marken med rep.

Den första väggen var som en riktig husvägg och ganska svår att forcera med slägga och brandyxa
.

Tävlingen var tuff och tajt och länge såg det ut som om Antti Virtanen skulle dra det längsta strået. Till sist var det ändå Aki Rasilainen som nådde marken först efter att Sibbobrandmannens repbroms hakat upp sig.

– Finaltävlingen var den tuffaste fysiska prestationen jag någonsin gjort. Jag inledde dagen med en joggingrunda och lätt simning, jag tror att det väckte kroppen och var avgörande på slutet. Koncentrationen höll hela vägen ner.

Som pris fick vinnaren en pokal – och titeln Finlands bästa brandman förstås.

Vinsten är kul, men Aki Rasilainen upplever att det viktigaste som teveprogrammet fört med sig är att räddningsväsendet som sådant blivit mera bekant för folk och att brandmansjobbet visats i ett positivt ljus.

– Jag tror att det är viktigt att folk fått se att brandmän är helt vanliga människor med samma känslor som alla andra.

De tio avsnitten i serien Suomen paras palomies kan ses via MTV3:s strömningstjänst på www.katsomo.fi.