Finländare vill uppleva den lokala kulturen på semestern

Naturresor, såsom vandringar, har blivit populära bland finländarna. Bild: Pixabay

Finländarna beaktar klimataspekten när de ska på semester, men få väljer att klimatkompensera flygresan. Inför resemässan frågade man tusen finländare vart de tänker åka och hur de ser på sitt resande.

Finländska turister vill inte bocka av de obligatoriska sevärdheterna och äta på gatukök. I stället är det den lokala kulturen och äkta vardagsupplevelser som lockar. Det framkommer i en färsk reseundersökning som Kantar TNS har utfört.

I allt högre grad tänker finländarna också på hållbarhet när de reser. Man tar seden dit man kommer och tycker att det är viktigt att också besöka resmålen utanför högsäsong. Jämlikhet, mänskliga rättigheter och naturens diversitet anses viktigt.

Däremot är det fortfarande få finländare som klimatkompenserar sina resor. En tiondel har klimatkompenserat sina resor, medan en fjärdedel inte vill eller tänker klimatkompensera.

Temaresor har dessutom kommit för att stanna, uppger Resemässan. Nästan var tredje person har varit på en kultur- eller historieresa och ungefär lika många planerar in en sådan resa. En dryg femtedel har varit på en naturresa och över en tredjedel tänker åka på en naturresa – antingen i hemlandet eller utomlands.

Mer läsning