Finland runt på 80 sekunder

Vill man se landmärken runtom i Finland innan sommarlovet tar slut har man ännu en chans. Miniatyrvärlden Noark i Illby är öppen ännu under veckoslutet.

Under den här sommaren har Noark haft gratis inträde till miniatyrvärlden.

– Vi har inte haft så mycket nytt i år. Vi övervägde om vi alls skulle ha öppet, men nu har vi haft öppet under juli och två veckor i augusti, säger ansvariga ledaren Helena Hollmén.

Gratis inträde till miniatyrvärlden har lockat en stor skara besökare.

– Här har varit ungefär 50–70 stycken besökare per dag. Många har kommit flera gånger och även stannat för att äta. För stora familjer kan det bli ganska dyrt att betala både inträde och mat så jag tror att det är många som har passat på.

Än har man en chans att besöka miniatyrvärlden innan den stänger för i år. Från fredag till söndag är Noark öppet mellan klockan 10 och 17.

I år har man kunnat köpa bland annat hotdogs, hamburgare och olika sorters grillmat. Lunchrestaurangen som tidigare funnits där har fått byta koncept.

– Vi började med sådan här mat eftersom det är enklare att göra på egen hand. I år har vi inte haft några sommarjobbare här och personen som sköter restaurangen har fått klara sig själv.

Förväntningarna på det nya restaurangkonceptet har uppfyllts.

– Nästa år kommer vi att fortsätta på samma sätt men med några förbättringar. Nu när vi vet hur det fungerar så kan vi börja förädla konceptet, säger Päivi Valkoniemi, föreståndare för Noark.

Smått och gott

I Noarks miniatyrvärld finns det miniatyrer av olika slag och i flera skalor. Inomhus finns det en tågbana med ett tåg som åker genom bekanta landskap.

– Här finns flera landmärken från Finland, från söder till norr.

Bland de lite nyare miniatyrerna finns en modell av Domargård, komplett med diverse tunga maskiner.

Ute på gården finns det snäppet större miniatyrer av hus från bland annat Lovisa och Borgå.

– De är gjorda av polyuretan så de klarar både väder och vind, säger Hollmén.

Ute på åkern har man tidigare kunnat åka med ett lite större tåg, med plats för åtta personer. Loket, som kallas Norkki, har tidigare tuffat omkring på ett nöjesfält i Tyskland. I år har det fått stå i sitt stall.

– Nästa år har vi planer på att öppna banan igen för våra besökare.

Noark erbjuder mer än bara miniatyrutställningar och tågbanor. I huset finns också en föreläsningssal och ett mötesrum som bland annat föreningar kan hyra.

– Det mesta är möjligt, vi kan ordna morgonmål och lunch här.

Det går även bra att ordna kalas på Noark.

– Förra året visade vi barnfilmer i föreläsningssalen, troligtvis kommer vi att fortsätta med det nästa år, säger Hollmén.

Jubileumsplaner

Det lite lugnare året för Noark är ett medvetet val, stora planer är i antågande. Nästa år fyller Samaria femtio år och Noark firar tioårsjubileum. Det kommer man att fira på olika sätt.

– Vi har förberett oss inför nya förbättringar. Det finns en hel del planer för miniatyrvärlden, säger Päivi Valkoniemi.

Hon vill ännu inte avslöja alltför många detaljer.

– Det finns planer på olika slags upplevelser, främst med barnfamiljer i åtanke. Kanske blir det någon slags lekpark med plats för att förena lek och lärande.

Arbetsverksamheten som tidigare funnits på övervåningen har i dag nästan helt och hållet flyttat in till Samarias lokaler i Borgå centrum. Snart kommer övervåningen att byggas om.

– Tanken är att vi i framtiden ska kunna erbjuda någon form av bed & breakfast där. Det kommer troligtvis att finnas plats för även lite större grupper som vill övernatta, säger Valkoniemi.

Ännu vet man inte när det kommer att bli klart, men byggnadsarbetet börjar komma i gång så småningom.

– Vi tar ett litet steg i taget, säger Päivi Valkoniemi.

Miniatyrvärlden Noark

Grillkafét och utställningarna är öppna under veckoslutet mellan klockan 10–17.

Noark är öppet sista dagen 12.8. Efter det kan man boka tider för grupper.

Adressen är Sanisbackavägen 2.

Uppdaterad information om kommande evenemang och öppettider hittas på Noarks Facebooksida, Noark world.