Finaste rosenkopparna dukas fram på mors dag för Majbergets seniorer

TRIVSAMT. Maj-Rut Törnblom och Lisbeth Djupsund beundrade kaffebordet, som personalen har skapat. Bild: Helén Kurri

I Majbergets seniorboende är kaffebordet är dukat med finaste rosenkopparna, blommor och champagne.

På söndag när mor firas, dukar man upp med kaffe och kaka till klienterna på Majbergets servicehem och deras anhöriga. Det är en tradition som uppskattas.

Men här har morsdagsfirandet tagit en kickstart redan några dagar innan. Scenen som möter en när man kommer upp till husets andra våning är ett litet kafferep där mamma, pappa och deras lilla barn firar mors dag. När man tittar lite närmare så ser man att det är dockor som sitter vid det fint dukade bordet.

Bild: Helén Kurri

Vårdare Anette Parviainen kläckte idén till morsdagsbordet, och hon fick gast kollegerna med sig.

– Mina ljuvliga arbetskamrater tyckte att det var en strålande idé. Alla har hämtat hit något till bordet, champagne, present, kaffetermos. Rosenkaffekopparna hittade vi i husets egna skåp.

Damerna Maj-Rut Törnblom och Lisbeth Djupsund slår sig ner intill den lilla familjen. De ser förtjusta ut.

Dockorna, som personalen själv har tillverkat, figurerar i många olika sammanhang. Till julen är de tomtar, och i utställningen om bastubad satt de nakna på laven - ja, iklädda handduk förstås.

– Invånarna älskar dockorna och våra utställningar. De ger upphov till samtal och minnen, skapar stämning och är roliga. Och så ska det vara lite tokigt, säger Anette och skrattar åt herren vid kaffebordet.

– Han liknar en bandit!

Bild: Helén Kurri

Husets förman Katarina Gustafsson berättar att man satsar en hel del på att sysselsätta klienterna.

– Vi bakar och sjunger, och i fredags besökte vi seniordiscot i Konstfabriken. En gång i månaden ordnas ett kafé i något av grupphemmen här. Då går vi alla dit och dricker kaffe, ibland är det glassbar eller våffelservering.

Katarina Gustafsson och Anette Parviainen berättar att även i Ebbo ålderdomshem ordnades en hel del aktiviteter.

– Mycket är bättre här i Majberget, bättre än vad man kanske trodde innan. Vi fick utbildning och gick in för ett nytänk i vården, säger Anette.

Bild: Helén Kurri

Man satsar mer på sysselsättning, på utevistelse och det är inte så viktigt att passa tider. Vill någon sova längre på morgonen så får man göra det.

– Grundvården är givetvis densamma, men trivseln och hemtrevanden är väldigt viktiga faktorer i en god vård.

Mer läsning