Fina framtidsvisioner på balen

Borden står dukade med snittar och kakor. President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio har hälsat alla gäster välkomna, och orkestern blåser ut nationalromantiska toner. Frasande balklänningar glider förbi och man skymtar idrottslegender bakom varje hörn. Men också en och annan östnylänning.

Bicca Olin, förbundsordförande på Finlands Svenska Skolungdomsförbund, FSS, kommer leende vandrande genom folkmassan i sin egendesignade klänning sydd av gamla jeans.

– Det här är verkligen en minnesvärd fest, men jag måste erkänna att jag är lite överraskad att det faktiskt var lite tråkigt i början med all väntan. Men jag har redan hunnit se flera bekanta, det blir en rolig kväll, säger hon.

Olin hoppas att det 100-åriga Finland kommer att fortsätta jobba för utbildning och jämställdhet.

– Vi kan vara föregångare i de här frågorna, och det önskar jag att är något vi kan fira i framtiden, säger Olin och glider i väg mot serveringsborden.

TUFF ELEGANS. Bicca Olins jeansklänning väckte uppmärksamhet. Hennes sambo Tekla Kosonen hade klätt sig i en mer traditionell men vacker balklänning. Bild: Lina Enlund

Julius Renlunds från Pyttis inbjudan fanns ingen avec, men han har hunnit prata med många medfestare under kvällen. Renlund är aktiv i en ungdomsverkstad där vistas nästan varje dag.

– Nästan alla mina kompisar trodde att jag skämtade då jag berättade att jag blivit bjuden till balen. Den kom som en komplett överraskning, men visst är det häftigt att vara här.

På det stora hela är Renlund nöjd med hur samhället ser ut i dag, men om han fick önska en sak så skulle det vara att ungdomar fick mera att säga till om.

– Då unga själva får vara med och göra upp reglerna brukar resultatet bli riktigt bra, säger han och minglar i väg i vimlet med sitt bålglas för att spana in resten av presidentens slott som han besöker för första gången.

FESTKLÄDDA CYKLISTER. I vimlet av festmänniskor syntes också Joonas Henttala från Borgå och Lotta Lepistö. Bild: Lina Enlund

En som är mera bekant med lokalerna är Mikaela Nylander (SFP), riksdagsledamot och stadsfullmäktiges ordförande i Borgå.

– Det här är tolfte eller trettonde gången jag besöker slottsbalen, så det börjar bli lite av en tradition. I år har man bjudit in 400 flera gäster än normalt, och det märks verkligen i trängseln. Fast det gör absolut inget utan är bara roligt, säger hon.

Förutom att gå på fest brukar Nylander besöka kransnedläggningen hjältegravarna vid varje självständighetsdag.

– I år märker man att engagemanget i självständighetsdagen är något annat än normala år. Folk vill verkligen vara delaktiga, det är något man märker på en nationell nivå.

VAN BALBESÖKARE. För Mikaela Nylander och Jarmo Grönman har slottsbalen blivit något av en tradition på självständighetsdagen. Bild: Catrin Sandvik

Nylander har kvällen till ära klätt sig i en röd sidenklänning med spets i midjan.

– Färgen representerar kärleken till fosterlandet och spetsen är faktiskt virkad av en lotta efter hennes hemkomst från kriget. Min klädsel är på ett sätt en hyllning till kvinnorna och jämställdheten.

Det ämnet är ett område där Nylander gärna ser att det hundraåriga landet jobbar vidare.

– Vi står inför jättestora utmaningar där vi ser att de socioekonomiska skillnaderna i vårt samhälle blir större. Men jag tror ändå att om vi jobbar vidare med de grundvärderingar som byggt landet, respekt och hårt arbete, så har vi en riktigt bra möjlighet att även i framtiden leva i en fungerande demokrati med högklassig utbildning. Det är grunden till ett bra samhälle, säger Nylander, tar sin kavaljer under armen och glider ut på dansgolvet där orkestern just slutat spela klassiskt och gått över till inhemsk popmusik.