Filmstöd till Härös Mörk Kristus

MÖRK KRISTUS. Klaus Härö regisserar filmen Mörk Kristus som fått ett produktionsstöd på 25 000 euro från Kyrkans mediestiftelse. Helhetsbudgeten ligger på över 1,5 miljoner euro. Bild: Ksf-arkiv

Borgåbon Klaus Härö har fått ett produktionsstöd på 25 000 euro från Kyrkans mediestiftelse. Summan för filmen Mörk Kristus var samtidigt den största som delades ut.

Filmen Mörk Kristus (Tumma Kristus), som regisseras av Klaus Härö, handlar om en åldrande konsthandlare som hittar en dyrbar, gripande tavla med namnet Mörk Kristus. Mannen bestämmer sig för att bege sig ut på turné en sista gång för att förtjäna rejäla pensionspengar på tavlan, och samtidigt vinna familjens respekt.

Finlands filmstiftelse beviljade i början av maj produktionsbolaget bakom filmen, företaget Making Movies, ett produktionsstöd på 530 000 euro. Gänget som gör Mörk Kristus är detsamma som låg bakom de senaste Klaus Härö-succén, långfilmen Fäktaren som nominerades för en Golden Globe. Anna Heinämaa har också skrivit manuset till den nya filmen som har en helhetsbudget på över 1,5 miljoner euro.

Det näst största produktionsstödet som Kyrkans mediestiftelse delade ut gick till regissören Selma Vilhunen, bekant band annat från succéfilmen Den lilla sparven med unga Borgåskådespelaren Linnea Skog i huvudrollen. Vilhunen fick 20 000 euro för ungdomsfilmen Hölmö nuori sydän (Dumt ungt hjärta). Filmen berättar om den trevande kärleken mellan unga Lenni och hans flickvän Kiira, vars förhållande sätts prov då Kiira blir gravid.

Ett produktionsstöd på 10 000 euro beviljades tv-serien Buu-sagor som regisseras av Magnus Wikström. Serien är en del av Buu-klubbens tema för år 2017 som lyder "Läsning och berättelser".

Kyrkans mediestiftelse beviljade produktionsstöd till sammanlagt 17 projekt i sin vårutdelning. Bland dem som fått stöd finns producenter av såväl filmer, tv-serier och tv-dokumentärer som barn- och ungdomsfilmer. Stiftelse stöder produktion, distribution och framförande av program om religion och livsåskådning i nationella medier.

Kyrkans mediestiftelse tog emot sammanlagt 92 ansökningar. ÖN

Mer läsning