Film, dans, konst, arkitektur och barnkultur – lokala konstnärer fick stipendier

PÅ HEMMAPLAN. Kalle Turakka Purhonen hör till regionens konstnärer som får ett arbetsstipendium från Nylands konstkommission. Den här tuschlaveringen från serien "Porvoon kävelyretki" visade han i Galleri Hörnan för två år sedan. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Centret för konstfrämjande, närmare bestämt Nylands konstkommission, har delat ut stipendier för över en halv miljoner euro. Av 586 000 euro riktas arbetsstipendier till 35 konstnärer. Dessutom delas specifika stipendier ut till sammanlagt 80 konstnärer eller konstnärsgrupper.

Bland mottagarna hittas flera östnyländska mottagare. Inom filmkonsten får Borgåbon Jaana Puhakka ett arbetsstipendium på 7 600 euro och i Borgå finns också Kalle Turakka Purhonen som får 11 400 för sitt konstnärliga arbete samt konstkritikern Camilla Granbacka som får 7 600 euro. Danskonstnären Beniamino Borghi med Lovisa som bas får ett arbetsstipendium på 7 600 euro.

Projektspecifika stipendier går till arkitekten Janne Inkeroinen i Sibbo (2 500 euro) för ett barnkulturprojekt. Inkeroinen ska hålla i trådarna för planeringsverkstäder och en utställning som mynnar ut i en ny skolgård. Sibbobon Mika Helin får 2 500 för att förverkliga ett konstverk på Forum Box fasad och i Sibbo finns också Rickard Borgström som tillsammans med sin arbetsgrupp får 4 000 euro för det tvärkonstnärliga projektet Temporär hem/bygd.

Danskonstären Sanna Kuusisto får 3 000 euro för barnkulturprojektet Sukella pisaraan som omfattar verkstäder och ett offentligt danskonstverk. Sibbobördiga Julia Wickholm får för sin del 3 000 euro för att färdigställa ett romanprojekt.

Inom filmkonsten får Milja Viita i Borgå 3 000 euro för materialkostnaderna för en experimentell film och en installation.

Mer läsning