Fiktiv fältväbel roar i Lappträsk

Finlands kanske mest komiska fältväbel, Vääpeli Körmy, huserar på scen i Lappträsk i sommar. Den fiktiva fanjunkaren spelas av skådespelaren Oskari Katajisto.

Lapinjärven kesäteatterin (Lappträsk sommarteater) satsar på militär komik i sommar. Med regissören Sauli Silfvast vid rodret sätter man upp pjäsen Vääpeli Körmy: taisteluni – min kamp på utescenen nedanför Hotelli Hanhi i Lappträsk. Fältväbeln är bekant för den finska tevepubliken via fem nittiotalsfilmer där Heikki Kinnunen spelar rollen som Körmy.

– Filmerna har också visats som teveserie och är bekanta för många, och det har gjort rollbesättningen krävande. Fältväbel Körmy ska vara rund och kort i rocken medan hans vapendragare kapten Kuortti, i teve spelad av Vesa Vierikko, ska vara lång och smal. Något annat stämmer inte, säger Silfvast. Hos oss spelas kaptenen av Joonas Wirtanen.

Proffshjälp

Sommarteatern i Lappträsk står sig med ett drivet gäng amatörskådespelare men på grund av de specifika yttre kraven tvingades regissören se sig om efter sin fältväbel på annat håll. Tanken på att möjligen engagera i proffsskådespelare i rollen som Körmy slog Sauli Silfvast och han lade fram idén för de övriga skådespelarna.

– Förslaget togs väl emot och jag började kolla runt vilka inhemska skådespelarnamn som kunde tänkas passa för rollen – och för budgeten.

Silfvast lade ut några trevare och efter en dryg månad blev det napp i form av professionella skådespelaren Oskari Katajisto, bekant bland annat från flera inhemska filmer och teveserier. Sommarteatererfarenhet har han bland annat från teaterproduktioner i Lahtis.

Inte för känd

– Det fina med Oskari är att han är känd men inte för känd. Det gör att publiken också ser de andra skådespelarna som gör pjäsen.

Vid det här laget har Katajisto varit med på några övningar i Lappträsk och regissören är nöjd: det märks att det är ett skådespelarproffs som engagerats för huvudrollen. De lokala skådespelartalangerna lär sig mycket tack vare Katajistos medverkan och någon, som kanske drömmer om större scener, får extra skjuts.

Sauli Silfvast är nöjd och samma gäller resten av ensemblen. En blandning av garvade hobbyskådespelare och några nykomlingar i scensammanhang – 24 skådespelare spelar 30 roller – ska göra Vääpeli Körmy: taisteluni – min kamp till en komikens fest. Samtidigt är pjäsvalet en bugning mot det hundraåriga Finland.

– Jag valde Körmy eftersom jag tyckte att det var ett humoristiskt sätt uppmärksamma jubileumsåret. När man gör sommarteater så ska det ju vara roligt, säger Silfvast.

Fin spelplats

Vääpeli Körmy har gjorts på scen bara två gånger tidigare, i Nyslott och i Mäntyharju, och det kan bero på att storyn kommer med vissa utmaningar. Händelserna utspelar sig i ett sissikompani på garnisonen Räyhäranta, en enhet som huvudstaben glömt bort. Fältväbeln och hans mannar rör sig på gränsen mellan svenska och finska Lappland och det ställer bland annat vissa krav på scenografin.

– Utescenen vid Hotelli Hanhi är i och för sig den perfekta spelplatsen. Scenen i sluttningen vid Lappträsket är tillräckligt stor, och det omkringliggande finländska traditionslandskapet sitter fint i pjäsen.

Några pansarvagnar och annan militärutrustning ska också hjälpa till att sätta stämningen för Lappträsk sommarteaters komiska satsning.

Pjäsen om fanfjunkaren Körmy, som produceras av ungdomsföreningen Lapinjärven ilo, har premiär den 2 augusti kl. 18 och visas totalt tio gånger fram till den 13 augusti.

Publikmålet är satt till 3 500 åskådare.