Fick nog efter fem dåliga vintrar

LÅNGVARIG.– Jag började på Kokon samkommuns lönelistor säsongen 1985-1986, säger Niklas Blomander som drivit verksamheten i slalombacken i Kokon i nitton års tid. Nu har han sagt upp hyreskontraktet med Borgå stad och nästa vinter är hans sista i Kokon. Bild: Kristoffer Åberg

Företagaren Niklas Blomander, som har drivit slalombacken i Kokon i nitton års tid, har fått nog. Hyreskontraktet med Borgå stad är uppsagt och efter nästa säsong lägger man ner verksamheten.

Företaget Kokon-Sports vd Niklas Blomander har jobbat i Kokonbacken i trettiofyra säsonger men efter den trettiofemte, som infaller nästa vinter, är det slut med liftar, pistmaskiner, skiduthyrning, caféverksamhet och snökanoner för hans del.

De sist nämnda spelar en central roll i beslutet att säga upp hyreskontraktet med Borgå stad, som går ut den 14 september 2019, och lägga ner. En stor orsak hittas nämligen i vinterväderleken i södra Finland som blivit varmare, kortare och snöfattigare.

– Vi har ett tjugoårigt kontrakt med staden och av det sista tio åren har fem av vintrarna varit dåliga, säger Blomander.

Det opålitliga vintervädret inverkar i sin tur på många faktorer. Ifall backen öppnar sent blir säsongen kort, och om föregående vinter varit dålig har det en negativ inverkan på försäljningen av säsongskort.

– Verksamheten går runt tack vare många års erfarenhet. Vi har vetat vilka investeringar som det lönar sig att göra, bland annat har vi satsat på nya liftar och pistmaskiner, säger Niklas Blomander. Helheten är i gott skick.

Idéer krävs

Förra veckan blev det också klart att det finns möjlighet att bygga ett utsiktscafé på 60 kvadratmeter uppe på toppen av Kokonbacken, det i och med att staden slog fast en planändring för området söder Konstfabriken. Trevligt i och för sig tycker Blomander, men ser inte hur det för en företagare skulle vara lönsamt att satsa på ett nybygge som man inte når utan skidor.

– Den psykiska stressen växer. I det här skedet känns det helt enkelt som att jag inte orkar mer. Ivern saknas och för att få det hela att gå runt måste man ha nya idéer att komma med.

Niklas Blomander äger företaget Kokon-Sport tillsammans med Margareta Blomander-Väisänen och de har drivit verksamheten i Kokonbacken i nitton säsonger. Före det drev familjen Blomander uthyrningen i tio års tid.

Unik backe

Den långa arbetshistorien till trots – eller kanske just därför – väljer Niklas Blomander nu att sikta mot nya utmaningar. Vilka de är vet han ännu inte, men backen är i varje fall ett avslutat kapitel.

Vad händer med maskinparken, till exempel pistmaskinerna och liftarna?

– Det där får vi förhandla om med Borgå stad eller med den följande företagaren. Nog har det funnits folk här i backen som, då det kommit på tal, uttryckt sitt intresse för att driva verksamheten.

Oavsett hur det blir med den saken är Blomander säker på att man nog också i fortsättningen kommer att kunna åka slalom i Borgå. Lyckas staden inte hitta en ny hyresgäst så driver man stället själv, tror han.

– Kokonbacken är unik med tanke på att den ligger bara en kilometer från torget, säger han. Det enda som kan ställa till det är om vintrarna blir ännu sämre.

Ligger cirka 1 kilometer från centrum av Borgå, området ägs av Borgå stad.

Den första hissen byggdes 1965.

Skidcentret omfattar fem upplysta backar och lika många liftar. En av backarna är en snöpark.

Skiduthyrning och kafé finns.

Om somrarna används backen för utförsåkning på cykel.

Mer läsning