Suvi Härkönen tolkar efternattens svårfångade drömmar – se video!

Dreams at the end of the night, drömmar på efternatten, heter Borgåkonstnären Suvi Härkönens utställning i Konsthallen i Borgå. Helheten är avskalad, och stämningen trolskt ologisk – så där som det ofta är i drömmar.

RUMSLIGHET. Borgåkonstnären Suvi Härkönen poserar inuti installationen Fade som är en del av hennes utställning Dreams at the end of the night i Konsthallen.

Direkt då man kliver in i Konsthallen fångas uppmärksamheten av utställningens titelverk, Dreams at the end of the night. Installationen utformas av fem vita tygelement som hänger från taket, långsamt roterande. Tygets fjäderlätta drapering och den hypnotiskt upprepade rörelsen förflyttar betraktaren till medvetenhetens symboliska gränsland där det rationella mattas av och drömmens ologiska regler styr.

Konstnären Suvi Härkönen (f. 1982) är känd för sina storskaliga installationer, och i Konsthallen använder hon sig av ljus, ljud och rörelse för att forma en minimalistisk och meditativ miljö. Den förvirrade känslan av efternattens drömmar är påtaglig och i utställningshelheten använder Härkönen skickligt det drömliknande som ett verktyg.

Dreams at the end of the night

Borgåkonstnären Suvi Härkönens utställning i Konsthallen i Konstfabriken i Borgå.

Består av tre separata verk som fångar upp temat drömmar som symboler och metaforer.

Utställningen pågår till och med den 28 oktober.

Flyktiga drömmar

Via installationerna försöker hon fånga in det som undflyr exakta beskrivningar, det som är mångtydigt och som baserar sig på sinnesupplevelser i vakenhetens gränsland. Utställningshelheten Dreams at the end of the night formas av tre separata verk, som tillsammans bildar ett drömlikt sceneri.

I verket Fade omsluter len sammet, mörk som natten, betraktaren. Den här drömmen kan man kliva in i och med suggestiva toner i bakgrunden följa med en försvinnande gestalts kamp mot en inre, illusorisk konflikt. Den rumsliga installationen ger upplevelsen fysisk vidd; tomma fält vaknar till liv under betraktarens ögon.

Drömska metaforer

Utställningens tredje enhet är ett det tvådelade verket Draft for a Dreamscape (Maze I) där hon skissar upp ett sammetsbeklätt drömlandskap. Natten att dyka in i hänger sida vid sida med ett grovyxat, labyrintartat verk som på sätt och vis konkretiserar Härkönens drömska metaforer.

I sin konst fokuserar Suvi Härkönen på experimentella och rumsliga installationer, ofta med skulpturala element som en väsentlig del av helheten. Hennes arbeten har ställts ut både i separatutställningar och gemensamma utställningar sedan 2009.

Suvi Härkönen är sedan några år bosatt i Borgå och Dreams at the end of the night är hennes första utställning Konsthallen.

ANDRA LÄSER