Fler ska få rösta i vår demokrati

12.03.2021 06:00 UPPDATERAD 12.03.2021 10:04
Att flytta ett val är ett stort beslut i en demokrati, eftersom det sätter systemets trovärdighet på prov. Jag följde nyheterna under dagen då beslutet kom, och försökte samtidigt analysera dels vad detta innebär för alla kandidater och andra som engagerar sig i valet, dels vad det innebär för demokratin och för väljarna. Min slutsats blev att om man med det beslutet kan göra det möjligt för fler människor att få rösta, då är det rätt beslut i en demokrati. Det är ett beslut som stärker trovärdigheten, snarare än försvagar den.
En sådan grupp som nu kommer att kunna rösta i sommarens kommunalval är de som fyller 18 år mellan den 19 april och den 13 juni. Det är mer än 9 000 unga i Finland som nu överraskas med ett av de viktigaste och mest fundamentala privilegierna man kan få på vår jord – rätten att rösta och kandidera i fria, öppna val och påverka hur vårt samhälle ser ut. Den gruppen gör mig lite extra glad över att få jobba med det här valet, för att målmedvetet engagera så många som möjligt av dem i att kandidera och att gå och rösta.
De som är på gränsen till att fylla 18 är trots allt alla sådana som ska leva i sina hemkommuner, eller flytta bort från dem, under den kommande fyraårsperioden. De representerar dem som inte bara sett hur skolan fungerat i kommunen de senaste tio åren, utan också formats av den dagligen. De vet exakt vilka orsaker det finns till att bo och bygga sitt vuxna liv i kommunen. Och många av dem vet, speciellt på mindre orter, varför de inte ska, eller kan, bygga sina liv där.

ANDRA LÄSER