Historia och historier i medryckande blandning

Från de första torpen på 1700-talet fram till våra dagar – genom förryskningstiden, inbördeskriget och förbudslagen. Gumbostrands historia som på många sätt är kopplad till landets historia har nu samlats mellan två pärmar – kryddad med anekdoter och ett rikt bildmaterial.

Historikern Christer Kuvaja, byaföreningens ordförande Mikael Therman, föreningens styrelsemedlem Jerker Hartwall, författaren Ulf Gustafsson, Sibbos kommundirektör Mikael Grannas, bokens ombrytare Marika Andersson, föreningens styrelsemedlem Martina Majander och kassör Ulrica Holmgren är glada över att boken blev verklighet.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
30.01.2023 11:11
På onsdagkvällen är det fest i Gumbohuset, gästerna njuter att bubbel och tilltugg i den stämningsfullt upplysta gymnastiksalen. Kvällen fullbordar ett projekt som startade redan för många år sedan och hade som mål att dokumentera inte bara områdets historia utan även dess näringar, företag, kultur och personligheter. Särskilt när det gäller perioden under det tidiga 1900-talet handlade projektet också om en kamp mot tiden, det gällde att dokumentera historier och berättelser från området så länge det ännu finns någon som minns.

ANDRA LÄSER