Stanna hemma i dag om du kan – vädret har orsakat olyckor längs vägarna

Den rikliga snömängden utmaningar i trafiken i hela Östnyland, ett par trafikolyckor har redan inträffat på motorvägen.

Så här såg det ut i Borgå på tisdagsmorgonen.
Max Nyberg
12.01.2021 10:49 UPPDATERAD 12.01.2021 15:31
Hela Borgå stads och underleverantörernas snöröjningsutrustning kämpar mot snöstormen som rör sig över Borgå i dag tisdag. Trots det orsakar den rikliga snömängden utmaningar i trafiken i hela Östnyland.
I ett pressmeddelande uppmanar Borgå stad invånarna att stanna hemma i dag, om man kan:
" I dag lönar det sig inte att bege sig ut i trafiken om det går att undvika. Stanna hemma i dag om du kan. "
Plogarna strävar efter att hålla stadens huvudleder och de mest använda gång- och cykelvägarna framkomliga. Arbetet försvåras av väldigt ymnigt snöfall och vind som samlar snön i drivor. På mindre gator kan plogningen fördröjas.
En långtradare hamnade på tvären på motorvägen vid avtaget till Sköldvik.
En långtradare hamnade på tvären på motorvägen vid avtaget till Sköldvik.
Vädret har ställt till det i trafiken, med ett flertal olyckor i såväl Nyland som östra Nyland och Kymmenedalen. På motorvägen utanför Borgå hamnade till exempel en långtradare på tvären omkring klockan 10 på morgonen. Vägen är avstängd österut vid avtaget till Sköldvik. Också en annan långtradare åkte av motorvägen. För pendlare kan det noteras att ett flertal olyckor ägt rum på Ring III.
I Pyttis har en buss med tio personer ombord kört av Vastilavägen, men enligt räddningsverket har ingen blivit skadad.
Ralf Brygger, dejourerande brandförman vid Östra Nylands räddningsverk, säger att läget ungefär motsvarar det man kan vänta sig av en snöstorm i den här kalibern. Två långtradare har åkt i diket på motorvägen, medan några personbilar var inblandade i en kollision vid Herkkules på motorvägen.
– Dessutom har det varit ett antal dikeskörningar på olika håll. Det har varit plåtskador, inga personskador, säger Brygger omkring klockan 15.30 på tisdagseftermiddagen.
Brygger rekommenderar att man inte rör sig i trafiken, om man inte måste.
– Helst ska man ha en terrängbil. Väglaget är mycket dåligt och bilarna har svårt att komma fram på många ställen. Huvudvägarna plogas först, och i praktiken måste plogarna börja om från början när de gjort ett varv.
Några större elavbrott har inte noterats. Lite efter klockan 12 på tisdagen kunde Borgå Energi ännu inte rapportera ett enda elavbrott. Kymmenedalens El hade vid den tidpunkten 132 kunder utan el i Lovisa – en klar minskning jämfört med situationen tidigare på förmiddagen då antalet låg på strax över 600.
I hela Finland var som mest drygt 12 000 kunder utan el.

Stormar länge ännu

I nuläget kan man anta att snöstormen fortsätter under det kommande dygnet. Iiris Viljamaa, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet, säger att de största snömängderna hittills – vid lunchtid på tisdag – kommit i Västra Nyland men att också östra Nyland börjar få sin andel.
– Med starka vindar kan snödjupet vara svårt att mäta korrekt, om snön samlar sig på andra ställen än vid mätaren. Men såsom det nu ser ut har Borgå till exempel fått 9 centimeter snö på 24 timmar. Vid Helsingfors-Vanda flygplats är det 14 centimeter, säger Viljamaa.
Snöfallet verkar fortsätta till onsdag eftermiddag. Stormen har fått en del utrymme i medier, däribland att den beror på polarvirveln som kollapsat. Men ovanligt är det åtminstone inte i nuläget, särskilt inte i östra Nyland.
– När man mäter över 25 centimeter ny snö på en plats så börjar det vara ovanligt. Redan 20 centimeter börjar vara på ovanliga sidan. Ännu är vi inte riktigt där, men i östra Nyland är det möjligt att man når 15 eller 20 centimeter fram till onsdag eftermiddag.

Råd om du måste ge dig ut med bilen i dag

Reservera tillräckligt med tid för resan om du är tvungen att röra dig utomhus i dag.
Håll rätt situationshastighet och tillräckligt avstånd till andra trafikanter.
Reservera tillräckligt med varma kläder också i bilen.
Sakta in då du möter ett underhållsfordon i trafiken.
Ögonkontakt med föraren visar att hen har sett dig.
Välj en annan rutt om du kan för att undvika att möta eller köra om ett underhållsfordon i arbete.

ANDRA LÄSER