Otto Andersson är överlägsen röstmagnet i Lovisa – Samlingspartiet går framåt

Förhandsrösterna pekar på att SFP:s Otto Andersson är valmagnet i Lovisa. Just nu har både Samlingspartiet och Centern ökat på sina platser.

Otto Andersson är överlägsen röstmagnet i Lovisa.
SFP:s Otto Andersson är klar röstmagnet i Lovisa nu i och med förhandsrösterna, med 444 röster. I jämförelse fick han totalt 469 röster i valet 2017. Bakom honom kommer Tom Liljestrand med 91 röster.
Mia Heijnsbroek Wirén, som bytte från SFP till Samlingspartiet har å sin sida 131 röster, där partikollegan Janne Lepola har ungefär hälften – 62 röster.
SDP:s Arja Isotalo har 99 röster, medan kollegan Satu Hämäläinen kommer på andra plats med 60 röster.
Svenska folkpartiet har gått back drygt 10 procent, Samlingspartiet har ökat med 6 procent. Det visar förhandsrösterna i Lovisa lite efter klockan 20.
SFP har 37,1 procent av rösterna, SDP 20,3 procent, Samlingspartiet 15,7 procent, Centern 9,8, Gröna 7,2.
Svenska folkpartiet har i nuläget gått back drygt 10 procent jämfört med förra valet – vilket konkret innebär 14 platser och ett tapp på 4 platser. Samlingspartiet har ökat med 6 procent, vilket innebär en fördubbling till 6 platser. Centern har också i fördubblat antalet platser i fullmäktige, från 2 till 4.
Lovisas fullmäktige verkar se annorlunda ut den här perioden. Samlingspartiet, på bilden, verkar i nuläget fördubbla antalet platser. Mia Heijnsbroek-Wirén (tredje från vänster) glädjer sig över förhandsrösterna som pekar på att hennes nya parti fördubblar antalet platser.
Lite före klockan 21 säger Mia Hejnsbroek-Wirén till ÖN att stämningen är mycket positiv.
– Det ser jätte positivt ut med förhandsrösterna. Samlingspartiet har fördubblat antalet platser. Jag hoppas att Samlingspartisterna har röstat mycket på valdagen. Men läget är nu öppet.
Lovisafullmäktige kommer av allt att döma se ganska annorlunda ut nästa period – nästan hälften är nya kandidater och maktstrukturerna är förändrade.
– Det är positivt med friska vindar, och det ser ut som väldigt bra kandidater får vara med. Jag längtar efter några till ännu när rösterna börja komma, säger Heijnsbroek-Wirén.
Otto Andersson är å sin sida mållös när han svarar i telefonen.
– Jag är ordlös... jag hade verkligen inte väntat mig ett resultat som det här. Jag är ödmjukt tacksam för det stora stödet, säger Andersson.
Anderssons snabbanalys över läget pekar på att partiet mycket väl kan återta platserna som de nu verkar ha tappat – förhandsrösterna verkar ha kommit från centrum, medan andra områden, som Liljendal, varit mindre framme där.
– Ställen som Liljendal är traditionellt starka SFP-fästen, och jag tror och hoppas att det går uppåt. De närmaste timmarna får utvisa. Men konkurrensen har varit hård.
Centerns Kari Hagfors är likaså nöjd när han svarar lite efter klockan 21 – när 67 procent av rösterna är räknade och Hagfors har 58 röster.
– Vi verkar fördubbla antalet platser. Vi har valförbund med Kristdemokraterna, och vi har från början räknat med att vi får fyra platser, de en, och att vi då skulle ha fem platser, säger Hagfors.

ANDRA LÄSER