Festligt då alla får och alla kan

RÖRELSEGLÄDJE. Monica Vikström-Jokelas Bärtil och Hoppa på-festen med illustrationer av Johanna Sjöström bjuder in till en glad och välkomnande gymnastikfest där alla får och alla kan. Bild:

Monica Vikström-Jokelas Bärtil är fåret med hjärtat på rätt ställe. Sådan har han varit sedan tevedebuten 2003 och helskön är han också i nyaste boken Bärtil och Hoppa på-festen.

Bärtil och Hoppa på-festen

Text: Monica Vikström-Jokela.

Bild, grafisk formgivning och omslag: Johanna Sjöström.

Utgiven på Fontana Media 2015.

Bärtil och Hoppa på-festen är Sibbobon Monica Vikström-Jokelas tredje bilderbok om fåret Bärtil och hans kompisar på ängen och som så ofta tidigare sätts händelserna i gång med ett "Höff!". Alla som är ens lite bekanta med ängens gäng vet att det är Isa Gris som kommer, och att hon är arg och ledsen.

Den här gången har hennes klövar vägrat samarbeta och nu får hon inte åka på dansuppvisning till Lovisa med gymnastiklubben Skutta så. Liksom förra boken, Bärtil och tvärtom-dagen (2014) kopplar också Bärtil och Hoppa på-festen till Folkhälsans och BUU-klubbens Hoppa på-kampanj som har som syfte att få barn under skolåldern att röra på sig mera.

Och visst är det lätt att känna igen sig, både som barn och som vuxen, i Isa gris dilemma, om att inte vara bra nog för att få vara med. Till all lycka finns Bärtil, som inte bara har hjärtat på rätt ställe utan också mängder av toppen-toppen-idéer, och till Isa Gris stora glädje grundar han precis där och då gymnastiklubben Hoppa på och rustar till gymnastikfest.

Sedan uppstår frågan vad man kan göra på en gymnastikfest och här kommer alla från Älgen och Pudeln Pipsa till ekorren Holly Gong och igelkottspoeten Rune Berg med sina grenförslag – vila sig är för övrigt den sistnämndes förslag, väldigt viktigt vet alla idrottare.

Till sist är det Kråk-Fia som har formeln för en lyckad gymnastikfest: "Mycket flax och mycket snax!" Underförstått är att alla sätt är bra och alla sätt är rätt enligt Hoppa på-låtens budskap, och så blir det en sympatisk och välkomnande Hoppa på-fest som Bärtil och hans kompisar ordnar. Det blir rörelseglädje för hela slanten då gänget sjunger och dansar i fristil.

Bärtil och Hoppa på-festen följer samma lekfulla tradition som teveserien och de tidigare böckerna, Bärtil och glassbilen (2013) inkluderad. Det är sympatiskt, vänskapligt, hjärtligt, humoristiskt och i Monica Vikström-Jokelas finurliga text finns guldkorn att hitta för både små och större läsare. Sibbobördiga Johanna Sjöströms detaljerade illustrationer rimmar fint med den, i det här fallet, "hoppsiga" helheten.

Det ska sägas att Bärtil och Hoppa på-festen är en utmaning för högläsaren. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen då svansar dansar rumpskump, rumskump och festen är super-tusen-tippen-toppen. Men det går nog vägen, för som Bärtil skulle säga: "Alla får och alla kan".

Petra Lind Reporter