Festival för mångfald med humor som verktyg

KONST. Gästkonstnärerna Fabian Olovson och Linda Emily Al-Ghussein har samlat en hel låda med olika saker; stansapparater, tomflaskor, bollar... Tingen får en ny identitet och här förvandlar Hertta Haaslahti en flaska en människa. Bild: Camilla Berggren

Humor och kreativitet är ett bra sätt att beröra tunga ämnen. Som till exempel att få en ny identitet.

Det är workshop på TransFolk kuckufestivalen i Lovisa. Och medan gästkonstnären Fabian Olovson talar låter barnahänder vardagliga ting byta skepnad. En plastflaska får långt hår och mustasch.

Konstnärskollektivet Lovisa Contemporary arrangerar TransFolk Kuckufestivalen under två år. På veckoslutet samlades man i samband med Lovisa fredsforum till en checkpoint i Onnneli och Anneli-parken i Lovisa. Temat är lekkonst och vi möts av en lekfull pizza som gärna vill hälsa och kramas. Det är en av festivalens kuratorer, dansaren Beniamino Borghi, som låtit sig objektifieras i form av en pizza.

– Lovisa är helt toppen, här händer så mycket säger turisterna Rafael Escamilla och Laura M. Cutcheon då de passar på att krama den allt svettigare "pizzan" i augustihettan.

Objects have feeling too, heter projektet som residenskonstnärsduon Restless Minds, eller Olovson och Linda Emily Al-Ghussein jobbar med.

Kommunikation utan tal

Festivalens andra kurator, Heidi Lunabba, guidar oss vidare till andra hållplatser i lekparken. Vi ser Barbiedockor som får ny skepnad med hjälp av modellera och vi träffar, som hon säger, den handikappolitiska konstnären Jenni Juulia Wallinheimo-Heinonen med performansen Pianorullstolen.

– Minns ni Maria Johansson som under trettio år spelade orgel på Sergels Torg i Stockholm? Jag har inspirerats av henne.

Pianorullstolen är byggd av en gammal cykel som fått fåtölj och ett minipiano.

Strax springer en flicka fram och klinkar några toner på det experimentella instrumentet.

– Genom instrumentet kan människor med olika språk eller utan förmåga att annars uttrycka sig kommunicera, säger Wallinheimo-Heinonen.

Lovisa bjuder sannerligen på mångfald denna augustilördag. Nästa programpunkt är en Drag Queen, Maimu Brasswood, som läser sagor för barnen. Hon bekymrar sig för att sminket smälter i värmen.

För allas lika värde

– Vi ordnar festivalen för alla som vill stödja mångfald och alla personers lika värde. Det handlar om att visa solidaritet med olika minoriteter, säger Heidi Lunabba.

Den första chekpoint#1 hölls under våren på temat Resor. Den andra delen heter checkpoint#2Peace och den tredje som hålls under evenemanget Lovisas Historiska Hus i slutet av augusti heter checkpoint#3Hemma.

– Då hoppas vi att alla som vill stödja vårt mål hänger upp färgglada kläder på bykstreck runt om i stan, säger Lunabba.

Transfolk kuckufestivalen har fått stöd av Kulturfonden, Konstsamfundet och Taike. Men kulturnämnden i Lovisa stöder med enbart 500 euro, något som väckt diskussion.

– Med anställda på staden har dock samarbetet fungerat mycket bra. Men det är klart att beslutet om att minska på understödet ger en dålig signal, säger Heidi Lunabba.

Hon har fått höra om att problematiken med olika minoriteter inte passar in i skolvärlden.

– Just med barn och unga ska vi jobba för att visa på mångfalden, den som känner att hen inte riktigt passar in får tröst och alla får större förståelse för olika identiteter, säger Lunabba.

På söndagen fortsatte man leka och skämta kring temat saker har känslor, bland annat med en jojkande sten i Lovisa kyrka.