Femtonåringen Tirmo Blues firar med toppartister

BRETT UPPLÄGG. Petu Hosiaisluoma t.v. och Marko Raikko ser fram emot sommarens Tirmo Blues. Skärgårdens egen musikfestival bjuder på toppartister i dagarna två. Bild: Kristoffer Åberg

Borgåskärgårdens egen musikfestival Tirmo Blues firar 15-årsjubileum i slutet av juli och satsar på en musikhappening som inte lämnar någon kall. Banden är färre än tidigare men toppnamnen desto fler.

– Det är klart att man måste satsa på artisterna när det är jubileumsår, säger Marko Raikko som driver Tirmo skärgårdscentrum.

Fjolårets Tirmo Blues nådde inte riktigt upp till maxkapacitet i fråga om antalet besökare. Publikmängden för tvådagarsfestivalen landade på dryg 3 300 personer, men så var upptakten inte heller den optimala. Mångåriga primus motorn Robi Nyman drog i sig ur festivalarrangemangen vilket innebar att Marko Raikko fick se sig om efter en ny samarbetspartner.

Långa linjens rockare Petu Hosiaisluoma, bekant bland annat från bandet Kaksi Koiraa, ryckte in och på kort tid fick man ihop ett bandupplägg som inte gick av för hackor.

Inför årets festival har arrangörsduon Raikko-Hosiaisluoma haft bättre tid att sondera bland de inhemska blues- och rockbanden och det märks. Lägg till lite tur och som resultat kommer publiken att få se en lång rad toppartister och band på Tirmoscenen.

Det är klart att man måste satsa på artisterna när det är jubileumsår.

Längre spelningar

Sett till mängden är namnen färre än tidigare, men i gengäld vankas det längre spelningar så att åhörarna säkert får sitt lystmäte stillat.

– Det blir spelningar på upp till en och halv timme, säger Petu Hosiaisluoma.

Festivalnamnet Tirmo Blues låter förstå att vi har att göra med en renodlad bluesfestival, men trenden under de senaste åren har gått mot den regelrätta sommarfestivalens. I år är det i själva verket ett enda band, Borgåbon Mika Ikonens South River Allstars, som förvaltar bluestraditionen. Musiken tippar snarare över mot rock, hårdrock och regelrätt partymusik.

Festivalfredagen öppnas upp med en stigande bandstjärna från Åbo: Kaksi Sanaa spelar en aggressiv inhemsk rock som förvaltar Apulantas och Klamydias musikaliska arv. Lokal färg på scenen ger Block of Flats som i vintras vann bandtävlingen som ordnades i Borgå medan de kvinnliga rockarna i Barbe-Q-Barbies rockar på i samma tradition som klassiska Kiss och AC/DC.

Ordnas i Tirmo Skärgårdscentrum den 19–20 juli 2019.

På fredagen ses Kaksi Sanaa, Block of Flats, Barbe-Q-Barbies och CMX på scenen.

På lördagen uppträder South River Allstars, Jari Sillanpää, Groove President, Kaksi Koiraa, Baton Rogue Morgue, Flipper och Anssi Kela.

Biljetter 20 respektive 25 euro, biljettsläpp i mitten av maj.

Rock- och schlagerstjärnor

Ett utropstecken för diggare av inhemsk rock, lokal rock dessutom, är att CMX finns med bland fredagens band i Tirmo. Bandets frontfigur, sångaren och basisten A.W. Yrjänä är bosatt i Borgå sedan många år, men det är länge sedan som publikfavoriten spelat i våra trakter – man har snarare hållit till på de stora festivalscenerna. Gruppens senaste skiva Alkuteos kom i fjol och bandet är ute på turné i sommar.

– CMX hade lämnat ett veckoslut tomt i kalendern, och för oss var det en lyckträff att det råkade vara just Tirmoblueshelgen. Det var inte en svårt att locka A.W. Yrjänä och gänget till Tirmo, säger Petu Hosiaisluoma.

På lördagen kör man på hela dagen lång och många band och artister hinner avlösa varandra innan den andra festivaldagen är till ände. Jari Sillanpää är ett av dagens stora namn, och artisten är i högform säger Marko Raikko som i veckan såg Sillanpää uppträda i Fuengirola inför en publik på drygt 800 personer.

– Jari är sugen på att uppträda i Borgåskärgården. Han är fortfarande en toppartist och en lyskraftig stjärna, säger Raikko och hänvisar till vinterns droghärva där Jari Sillanpää dömdes till böter.

Jari Sillanpää är fortfarande en toppartist och en lyskraftig stjärna.

Lokal hårdrock

Snäppet tyngre musik blir det med Baton Rogue Morgue, Frank "Domino" Lounemaas hårdrockband, som ses i Tirmo efter en längre paus.

– Det ska bli roligt att se BRM:s scenform. Det har varit klart redan länge att bandet ska vara med när Tirmo Blues jubilerar, säger Petu Hosiaisluoma.

Med på lördagens musikfest finns också partybandet Flipper som spelar svängiga coverlåtar – en bra uppvärmning inför festivalens grande finale. Den femtonde upplagan av Tirmo Blues avrundas med finländska popartisten Anssi Kela som uppträder med ett stort band i ryggen.

– Anssi Kela är riktigt het just nu, en artist som alla vill höra. För ett år sedan kom han ut med singeln Ilves och efter det tog han turnépaus. Nu i maj gör han en akustisk turné och sedan har han ett tätt festivalprogram under sommaren. Det här är en toppenchans för den östnyländska publiken att se Anssi Kela uppträda live, säger Hosiaisluoma.

Valuta för pengarna

Som musikaliskt mellanmål mellan artisterna på stora scenen blir det livemusik i tältet intill uteserveringen. På fredagen blir det trubadurmusik och på lördagen Lovisabon Lasse Kastarinens partyband Relander som står för pausunderhållningen.

Precis som under tidigare år är publikmängden begränsad på Tirmo Blues. Taket ligger på 2 000 personer per kväll och biljettsläpp blir det i mitten av maj. Biljettpriserna ligger på facila 20 respektive 25 euro – festivalgästerna får minsann mycket inhemsk toppmusik för pengen.

Anssi Kela är riktigt het just nu, en artist som alla vill höra.

VIP-möjligheten finns också kvar, det vill säga för en lite dyrare biljett har man plats på skärgårdscentrets övre altan och får sig också en matbit till livs.

– Hälften av gänget har en stående VIP-bokning men för dem som är intresserade går det bra att boka plats redan nu, Samma gäller båtplatserna vid bryggan, säger Marko Raikko. Precis som under tidigare blir det busstransporter mellan Borgå och Tirmo under hela festivalhelgen.

Tirmo Blues ordnas i Tirmo Skärgårdscentrum den 19–20 juli 2019.

Mer läsning