Femton vill bli producent på Lurens

GLAD. Kim Svenskberg, som är ordförande för Östra Nylands Ungdomsförbund, är glad över det stora antalet ansökningar till tjänsten som producent för Lurens sommarteater. Bild: ARKIV/Harriet Bruce

Intresset för att bli producent för Lurens sommarteater är stort. Inom utsatt tid lämnade femton personer in sin ansökan. Lurens har inte tidigare haft en anställd producent.

Den nya producenten kommer förutom att vara producent för Lurens sommarteater också att ha huvudansvaret för kanslifunktionerna på Östra Nylands Ungdomsförbund. Ordförande Kim Svenskberg är glad över det stora intresset.

– Det är riktigt bra, tycker han.

Arbetsbeskrivningen för den nya producenttjänsten är ganska vid. Producentens uppgift är att vara spindeln i nätet som har svaret när någon har en fråga. Förutom att hålla i trådarna för sommarproduktionen ska producenten också utveckla ungdomsförbundets övriga verksamhet. I kriterierna finns ord som flexibilitet, initiativförmåga och samarbetsförmåga, men en formell utbildning är inget krav.

– Ansökningarna är också mycket varierande. Det finns en del att tugga på innan vi hittar den vi ska ha som producent. Det ska bli roligt att börja arbeta oss fram till det beslutet, säger Svenskberg.

Fullt upp

Kim Svenskberg ger inte ut namnen på dem som sökt producenttjänsten i det här läget. Ett första möte med förbundets styrelse hålls i början av den här veckan, sedan försöker man resonera sig fram till vilka kandidater för tjänsten man vill intervjua närmare. Meningen är att komma till skott så fort som möjligt.

– Den nya produktionen startar snart, så vi behöver tillsätta tjänsten så fort som möjligt.

Vilken produktion som kommer att spelas på Lurens i sommar avslöjar han ännu inte. Några detaljer ska ännu falla på plats, men någon gång i början av året torde allt vara klart.

Lurens sommarteater

En utomhusteater i Hardom i Lovisa.

Drivs av Östra Nylands Ungdomsförbund som grundades 1932 och är centralorganisation för ungdomsföreningsverksamheten i östra Nyland.

Den första sommarteatern som uppfördes var pjäsen Sockenskomakarna som uppfördes 1958 på folkhögskolans gårdsplan i Kuggom. De fyra följande åren fungerade hagarna vid Kvarnforsen i Kuggom som spelplats.

1964 fick föreningen rätt att disponera gården Lurens, som omnämndes som gård redan på 1500-talet. Sommaren 1965 uppfördes Selma Lagerlöfs Dunungen framför karaktärshusets fasad.

1966 uppfördes Svenskfinlands första vridläktare i parken och det förnyades 1982.

Under senare år har omkring 10 000 personer besökt sommarteatern varje år.

Lurens har inte haft någon anställd producent tidigare, men nu är det tid för det.

– I dagens läge när Lurens blivit så stort finns det massor av arbete. Det är på sin plats att ha en producent som sköter det mesta. Då kan vi också ge skådespelarna, som satsar sin fritid på sommarteatern, den service de förtjänar, säger Svenskberg.