Femtio exponerades för coronasmitta i Kokons bollhall

Femtio personer exponerades för coronasmitta i lördags under en träning i Uusimaa Areena. Bild: Artkiv/Kristoffer Åberg

Slarv med restriktionerna gjorde att så många exponerades under en träning i hallen.

Cirka 50 personer exponerades för coronaviruset på träningen som ett representationslag från Borgå höll i Uusimaa Areena lördagen den 9 januari, meddelar Borgå på onsdagskvällen.

Cirka hälften av personerna som exponerades är Borgåbor. Hälsovårdsmyndigheterna kontaktade de exponerade Borgåborna under onsdagen. De är nu försatta i hemkarantän.

"Många personer blev exponerade eftersom anvisningar om munskydd, säkerhetsavstånd och begränsning av kontakter inte följdes till alla delar på träningen", säger Jeff Westerlund, kommunens ansvariga läkare för smittsamma sjukdomar, i ett pressmeddelande.

Stadens egna idrottslokaler har varit stängda från slutet av november och all hobbyverksamhet som staden ordnar inomhus har avbrutits. Men träningsmöjligheterna för idrott på toppnivå har garanterats.

Man ska testa sig även vid lindriga symtom som tyder på coronasmitta.

Symtom kan vara bland annat snuva, hosta, halsont, muskelvärk, feber, magont och diarré.

Coronatestet är gratis, tiden kan beställas enkelt på webben och resultaten kommer i dagsläget vanligen inom ett dygn.

Till coronatestet kan man beställa tid antingen elektroniskt via Coronaguiden eller per telefon i numren 040 547 7764 eller 040 481 0344.

Här hittar du instruktioner för hur du gör om du misstänker coronavirussmitta.

Jeff Westerlund påminner om att det fortfarande är mycket viktigt att använda munskydd och hålla säkerhetsavstånd. För tillfället rekommenderar Institutet för välfärd och hälsa att alla över 12 år använder munskydd. Munskyddet skyddar mot smittan. Om munskydd används, blir antalet exponerade färre vid eventuella smittsituationer, varvid det inte behövs stora karantäner, säger Westerlund.

Mer läsning