Femtio år med smycken i Borgå

JUBILARER. Kim och Finn Andersson firade butiken Olle Anderssons femtioårsdag på fredagen. Bild: Max Nyberg

På fredagen blev det fest när Anderssons guldsmedsaffär fyllde femtio år.

En strid ström med människor går in och ut ur guldsmedsaffären Olle Andersson i Borgå. Orsaken är inte bara att köpa en klocka eller halsband, många har kommit för att gratulera på femtioårsdagen.

Numera ägs företaget av sönerna Finn och Kim Andersson, men det var redan 1968 som pappan Olle Andersson startade sin butik. Man började med smycken som såldes som hemförsäljning och via hembesök. Småningom förstorades urvalet med armbandsur, bordssilver, priser och gåvosaker. Reparationer av klockor och smycken kom så småningom med i bilden.

Under åren har butiken flyttat ett antal gånger, och har funnits bland annat på Mannerheimgatan och i Elantohuset innan man hittade de nuvarande lokalerna i mitten på 1980-talet.

Finn Andersson, som köpte företaget tillsammans med Kim i mitten av 1990-talet, säger att mycket har förändrats under den tiden. 1996, när bröderna tog över, kom också internet med i bilden.

– Det är som alla andra branscher. Förut konkurrerade vi mest lokalt, nu konkurrerar vi i praktiken globalt. Förut ledde en kundkontakt i regel till ett köp, nu jämför många priser. Det är ju inte så stor skillnad var man köper en märkesklocka, säger Finn Andersson.

Det finns ändå en hel del konkurrensfördelar med en fysisk butik jämfört med nätbutiker. Dels är kundservicen på annan nivå, dels är det lättare att sköta reparationer.

– Och så kan vi ha lokala designers smycken, eller så gör guldsmeden beställningsarbeten.

I dagens läge säljer butiken mest smycken, men också klockor och annat går åt.

– Vid lågsäsong är speciellt pokaler för idrottstävlingar och dylikt viktiga för oss.

Så småningom börjar de nuvarande ägarna också närma sig pensionsåldern, och med det börjar ett generationsbyte sakteligen bli aktuellt. Redan nu jobbar Finns dotter i butiken.

– Vi har nog diskuterat saken, men ännu är det inte riktigt aktuellt. Det är ju en väldigt stor grej sedan när man sätter i gång.