Fem fotografer visar fem versioner av Borgå

BESÖKARE. Timo Karjalainen och Marina Skarin bekantar sig med utställningen på Kulturhuset Grand. En mycket intressant och trevlig utställning, säger de. Bild: Annika Carlsson

Fem fotografer samlas till den gemensamma utställningen Fem gånger Borgå på Kulturhuset Grand. På utställningen presenteras närmare 100 vackra fotografier med anknytning till Borgå.

Fotoutställningen Fem gånger Borgå visar en rad bekanta Borgåvyer. Men det är inte enbart de traditionella vyerna som får plats på Grands väggar, utan besökarna får också njuta av vackra, ibland lite undangömda och kanske rentav bortglömda platser i staden.

Fotograferna som bjuder på en rundvandring genom hemstadens unika ställen och stunder är Mikko Ojaniemi, Niko Laurila, Christian Olenius, Jukka Pinonummi och Tero Marin. Idén till utställningen kom från Mikko Ojaniemi, som efter en lyckad popup-upplevelse för ett år sedan bestämde sig för att samla ihop sina kolleger till en större gemensam utställning med Borgå som en gemensam nämnare. Som utställningsplats valde de fem fotograferna Kulturhuset Grand.

Fotograferna inledde utställningsförberedelserna med en omröstning på sociala medier, där de ville få förslag på vilken plats som kunde vara ett gemensamt tema för bilderna till den kommande utställningen. Ett bra sätt att väcka intresse för bilderna, visade det sig, och det blev Varlaxudden på Emsalö som vann tävlingen om bästa location, plats för att fotografera.

Tajmningen viktig

Till Varlaxudden tar sig fotografen Jukka Pinonummi ofta tillsammans med kollegan Tero Marin. Där tillbringar de många sena kvällar och tidiga morgontimmar på jakt efter det perfekta motivet fotograferat just i den perfekta stunden.

– Jag tycker om leken mellan ljus och skugga, det gör bilden intressant, säger Jukka Pinonummi, när han visar sin personliga favorit bild, fotografiet Mist.

Motivet är tryckt på specialpapper som ger ytan en spännande struktur. Att bilden går att känna tillför en dimension till i hans arbete.

Många av Pinonummis bästa bilder kommer till efter en lång väntan.

På alerten

– Jag kan tålmodigt sitta och vänta, och studera människor och platser, säger han och poängterar att tålamod är något man måste vara utrustad med när man fotograferar.

Kameran måste man förstås också ha med sig: Sin egen bär han alltid med sig. För man kan aldrig veta när det optimala fotoögonblicket infinner sig.

I salen bekantar sig Timo Karjalainen och Marina Skarin med utställningen. De upplever utställningen som mångsidig och intressant.

– Det är fint att så många av Borgås vackra och unika miljöer får ta plats på bilderna, tycker de samstämmigt.

Det tar tid att bekanta sig med alla de vackra fotografierna – men upplevelser får ta tid. Så slå dig gärna ner i soffan på Grand, njut av den speciella stämningen och bekanta dig med utställningen i lugn och ro.

Utställningen Fem gånger Borgå visas på Kulturhuset Grand februari månad ut.

Mer läsning